ΟΗΕ: Η άμβλωση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα
Είναι η πρώτη φορά που όργανο του ΟΗΕ κατέστησε μια κυβέρνηση υπόλογη για την αποτυχία της να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι το Περού δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα, στην οποία αρνήθηκε να επιτρέψει την πραγματοποίησης άμβλωσης, 10 χρόνια σχεδόν μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι υπήρξε πράγματι παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, όταν ανακοινώθηκε στη 17χρονη Περουβιανή ότι το έμβρυο που κυοφορούσε είχε διαγνωσθεί με ανεγκεφαλία (anencephaly), μια πάθηση που εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου.
Η κατάσταση αυτή έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία της ίδιας της γυναίκας, συνεπώς της προτάθηκε να προχωρήσει σε άμβλωση.
Παρόλο που η άμβλωση για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη στο Περού, το νοσοκομείο αρνήθηκε να την κάνει γιατί το κράτος δεν είχε σαφείς κανονισμούς ως προς την παροχή της υπηρεσίας.
Αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα να αναγκαστεί να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη και να θηλάσει το μωρό για τις τέσσερις μέρες που έζησε, με σημαντικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.
Ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε κρίνει από το 2005 ότι υπήρξε παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος πρόσβασης σε νόμιμη ιατρική διαδικασία, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία μέχρι η Κυβέρνηση του Περού να καταβάλει τελικά την αποζημίωση.
Σημαντική εξέλιξη
Η συγκεκριμένη περίπτωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που όργανο του ΟΗΕ κατέστησε μια κυβέρνηση υπόλογη για την αποτυχία της να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης, κρίνοντας ότι η χώρα με αυτή την παράλειψη, παραβίασε μία σειρά από άρθρα του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όπως το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, την απαγόρευση βασανιστηρίων και της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα των ανηλίκων στα μέτρα αποτελεσματικής προστασίας.
Πηγή: un.org