logo-print

Οικογενειακές παροχές υπηκόων της ΕΕ: Αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής προς την Ελλάδα

Κατά την άποψη της Επιτροπής, η ελληνική νομοθεσία εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ

31/07/2024

01/08/2024

Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, 2η έκδ., 2024
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τις οικογενειακές παροχές

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2023)2097] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004] και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2011 και άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης].

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αίτηση για οικογενειακές παροχές δικαιούνται να υποβάλουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ που διαμένουν τουλάχιστον επί πέντε έτη μαζί με τα παιδιά τους στην Ελλάδα.

Εκτός αυτού, οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι καλύπτονται από τους ενωσιακούς κανόνες για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλειας (π.χ. επειδή μετακόμισαν στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακές παροχές μόνο αφού έχουν διαμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον δώδεκα έτη. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η εν λόγω νομοθεσία εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας απαγορεύουν κάθε προϋπόθεση κατοικίας για τη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλειας, όπως το οικογενειακό επίδομα. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ec.europa.eu

Αντίθεση στα χρηστά ήθη και αδικοπρακτική ευθύνη
Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025