logo-print

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι περιορισμοί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις χώρες που διαταράσσουν εσκεμμένα την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο

Ζητήματα από την εφαρμογή του κανονισμού 1215/2012 για τη Διεθνή Δικαιοδοσία και την Εκτέλεση Αποφασεων

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θετικές προϋποθέσεις αναγνώρισης και εκτέλεσης αλλοδαπών διαιτητικών αποφάσεων - Ερμηνεία του άρθρου IV της Σύμβασης της Νέας Υόρκης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις χώρες που διαταράσσουν εσκεμμένα την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ενισχύει το status των ψηφιακών δικαιωμάτων συνολικά, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τη θέση του ΟΗΕ πως «τα δικαιώματα που προστατεύονται offline θα πρέπει να προστατεύονται και online», και ιδίως η ελευθερία της έκφρασης.

Το ψήφισμα δεν υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Ινδία, με τα κράτη αυτά να ζητούν τη διαγραφή ενός εδαφίου στο ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «καταδικάζονται απερίφραστα τα μέτρα τα οποία εσκεμμένα περιορίζουν ή διακόπτουν την πρόσβαση στη διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο».

Διαβάστε επίσης: Πνευματική ιδιοκτησία, ανθρώπινα δικαιώματα και αστυνόμευση του διαδικτύου από Google και Facebook

Αν και το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αποτελεί οπωσδήποτε μία ισχυρή πολιτική δέσμευση και ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει το "οπλοστάσιο" των νομικών που υπερασπίζονται τα ψηφιακά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση του ΟΗΕ να βάλει στο στόχαστρο τα μέτρα περιορισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ολοένα και περισσότερο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν με ασυδοσία τέτοιες μεθόδους ως μέσο για τον έλεγχο των πολιτών, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας ζητήματα.

Ολόκληρο το ψήφισμα μπορείτε να δείτε στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Ο εμπρησμός στο Νέο Ποινικό Κώδικα

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗΣ

Η προβληματική στέγαση της δικαιοσύνης στον Πειραιά

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΕΓΛΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ