Πότε και πώς αναστέλλεται η χρήση ΑΦΜ για ενδοκοινοτικές συναλλαγές
Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Η εγκύκλιος αφορά επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές και διαπράττουν φοροδιαφυγή ή παραμένουν αδρανείς για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ αποτελεί σημαντικό μέτρο για την απομόνωση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε απάτες με τον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ.
Προϋποθέσεις αναστολής
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η Φορολογική Διοίκηση αναστέλλει τη χρήση Α.Φ.Μ. για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στις περιπτώσεις που:
α) υφίστανται στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή. Ως στοιχεία τέτοια νοούνται:
i. η μη υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων, επί ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,
ii. η υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φ.Π.Α. επί ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση Φ.Π.Α. για την εφαρμογή της παρούσας, θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,
iii. η διαπίστωση μετά από επιτόπιο έλεγχο και έρευνα αρμόδιας Φορολογικής Αρχής, ότι ο φορολογούμενος δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,
iv. η διαπίστωση φοροδιαφυγής όσον αφορά Φ.Π.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α΄ 26.07.2013),
v. η διαπίστωση ότι ο Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. μη εγκατεστημένου κοινοτικού υποκείμενου, στον οποίο έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. για σκοπούς Φ.Π.Α. στη χώρα μας, έχει καταστεί μη έγκυρος, λόγω του ότι έχει κριθεί «εξαφανισμένος έμπορος» στο Κράτος Μέλος εγκατάστασής του. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται είτε μέσω της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε. είτε από κάθε άλλη πληροφορία που προέρχεται από τα κοινοτικά Δίκτυα Ανταλλαγής Δεδομένων,
vi. η άρνηση του φορολογουμένου να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, τα οποία ζητούνται από την Φορολογική Διοίκηση.
β) Α.Φ.Μ. για οποιοδήποτε λόγο καθίσταται από τη Φορολογική Διοίκηση «απενεργοποιημένος» και φέρει τη σχετική ένδειξη στο Υποσύστημα Μητρώου των Φορολογουμένων στο ΤΑΧΙS.
Ποιες οι συνέπειες
Ο φορολογούμενος του οποίου έχει ανασταλεί η χρήση Α.Φ.Μ. για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, δεν μπορεί από την καταχώρηση της αναστολής να προβεί σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων.
Κατ’ εξαίρεση, οι προαναφερόμενες συνέπειες δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις που η χρήση του Α.Φ.Μ. αναστέλλεται λόγω συνδρομής της υποπερίπτωσης ii της περίπτωσης α, όπως παρουσιάζεται παραπάνω.
Ο Α.Φ.Μ. φορολογουμένου δεν επαληθεύεται ως έγκυρος Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. στο σύστημα V.I.E.S., σε κάθε περίπτωση αναστολής της χρήσης του, καθώς και σε περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζεται σε αδράνεια.
Ολόκληρη την εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με ζητήματα όπως η διαδικασία για την αναστολή χρήσης ΑΦΜ, αλλά και την άρση αυτής, μπορείτε να βρείτε εδώ.