logo-print

Σχιστολιθικό αέριο: Τι συστήνει η Κομισιόν

23/01/2014

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με σύσταση που εξέδωσε την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι το σχιστολιθικό αέριο;

Το συμβατικό φυσικό αέριο είναι παγιδευμένο σε υπόγειους ταμιευτήρες. Το σχιστολιθικό αέριο θεωρείται και αυτό φυσικό αέριο, αλλά είναι παγιδευμένο στο εσωτερικό πετρωμάτων που πρέπει να διανοιχτούν (με ρωγμάτωση) για να απελευθερώσουν το αέριο.

Σύμφωνα με ειδικούς, η νέα αυτή τεχνική μπορεί να φέρει ένα είδος ενεργειακής επανάστασης, με τις Η.Π.Α. να την εφαρμόζουν ήδη με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδευόταν από σχετική ανακοίνωση, η οποία υπογραμμίζει τις νέες προοπτικές, τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους από την εφαρμογή της νέας αυτής τακτικής στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκδόθηκε μελέτη επιπτώσεων σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από τις διάφορες προσεγγίσεις επί του ζητήματος.

Τα έγγραφα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής για την περίοδο έως το 2030.

Η σύσταση εκδόθηκε έπειτα από τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου. Απαντώντας άμεσα στις εκκλήσεις για παρέμβασή της πριν διαδοθεί περαιτέρω αυτή η νέα τεχνική, η Commision επιδιώκει να διευκολύνει τις αρμόδιες Αρχές αλλά και να επιβάλει περιορισμούς στην αγορά σχετικά με τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εν λόγω σύσταση συμπληρώνει την υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία, καλύπτοντας θέματα όπως ο έγκαιρος προγραμματισμός των εξελίξεων, ο στρατηγικός σχεδιασμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο έλεγχος εκπομπών αερίου, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις χημικές ουσίες και άλλα. Οι αρχές που προβλέπονται στα έγγραφα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη εντός 6 μηνών, ενώ θα υπάρχει υποχρεώση ετήσιας ενημέρωσης της Επιτροπής αναφορικά με την πρόοδο επί του θέματος και των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Παρόλο που η Commission έχει προβεί από το 2011 σε μελέτες σχετικά με το κατά πόσο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τους ενδεχόμενους κινδύνους από την τεχνική αυτή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η λήψη μέτρων με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών.

Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει συνταχθεί πριν από την εμφάνιση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης μεγάλου όγκου και, ως εκ τούτου, ορισμένες περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν αντιμετωπίζονται πλήρως από αυτήν.

Τη σύσταση, την ανακοίνωση και άλλα σχετικά έγγραφα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: econews.gr
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send