logo-print

Τρίωρη αποχή την Πέμπτη 19/12 αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

12/12/2019

19/12/2019

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Απόφαση για αποχή των δικηγόρων Αθηνών την Πέμπτη 19.12.2019, από 12.00 μ.μ. έως 15.00 μ.μ., ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το "αγωγόσημο", έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η απόφαση εντάσσεται σε μία "δέσμη" δράσεων του δικηγορικού σώματος στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Όπως αναφέρει το ΔΣ, η δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του ΚΠολΔ δεν κρίνεται πάντως αρκούντως ικανοποιητική, καθώς δεν είναι σαφής ο χρόνος υλοποίησης, ούτε σαφές το περιεχόμενο των τροποποιήσεων.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΔΣΑ, αφού επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τις εκκρεμείς, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ άλλων, για:

1. Διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το "αγωγόσημο" την Πέμπτη 19.12.2019, στις 14.00' στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9) στην Αθήνα.

2. Συνάντηση την προσεχή Παρασκευή 13.12.2019 και ώρα 14.00΄ και έχουν κλιθεί σε αυτή όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

3. Συνέντευξη τύπου την προσεχή Δευτέρα 16.12.2019 και ώρα 13.00΄, στα γραφεία του ΔΣΑ.

4. Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητηθεί η άμεση κατάργησή της.

5. Πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (π.χ. καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media), προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγέ

Το ΔΣ, επιφυλάχτηκε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, δεν αποσύρει, δεν αναστείλει την επίμαχη διάταξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

Κατά τη συνεδρίαση του στις 11-12, το ΔΣ του ΔΣΑ, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Α. Το ΔΣ διαπίστωσε ότι η «ηχώ» των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν από το δικηγορικό σώμα, ως αντίδραση στην αιφνιδιαστική, προσβλητική για το σώμα και υπονομευτική των δικαιωμάτων των πολιτών, πρόσφατη νομοθέτηση (έντυπο διαμεσολάβησης, δικαστικό ένσημο), είχε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα:

• Ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία η Κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική της στάση και πλέον προβλέπεται ότι το ενημερωτικό έγγραφο για τη διαμεσολάβηση (που προβλέφθηκε με την παρ. 2 του άρθρ. 3 του ν. 4640/2019) κατατίθεται όχι μόνον με το εισαγωγικό δικόγραφο της αγωγής, αλλά και με τις προτάσεις, ενώ ως συνέπεια προβλέπεται το απαράδεκτο της συζήτησης της αγωγής, αντί του μέχρι τώρα προβλεπόμενου απαραδέκτου του δικογράφου της αγωγής. Η ανωτέρω διάταξη, της οποίας αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ, έχει αναδρομική ισχύ από 30.11.2019 και καταλαμβάνει και τις ήδη κατατεθείσες αγωγές.

• Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα από την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του ΚΠολΔ. Η παραπάνω δέσμευση του Υπουργού δεν κρίνεται πάντως αρκούντως ικανοποιητική, καθώς δεν είναι σαφής ο χρόνος υλοποίησης, ούτε σαφές το περιεχόμενο των τροποποιήσεων.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΔΣΑ, αφού επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τις εκκρεμείς, που πλήττει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών και θίγει δυσανάλογα τους πλέον οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τις δράσεις του σώματος, την οποία και εξειδίκευσε ως προς τις επιμέρους δράσεις, ως εξής:

1. Διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το "αγωγόσημο" την Πέμπτη 19.12.2019, στις 14.00' στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9) στην Αθήνα.

2. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση την προσεχή Παρασκευή 13.12.2019 και ώρα 14.00΄ και έχουν κλιθεί σε αυτή όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

3. Συνέντευξη τύπου την προσεχή Δευτέρα 16.12.2019 και ώρα 13.00΄, στα γραφεία του ΔΣΑ.

4. Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητηθεί η άμεση κατάργησή της.

5. Έχει αποσταλεί ενημερωτική επιστολή στους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων και έχει ζητηθεί η υποστήριξή τους και η παρουσία τους στη συγκέντρωση στις 19/12/2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» .

6. Πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (π.χ. καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media), προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

7. Να ζητηθούν 3 γνωμοδοτήσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Πέραν των ανωτέρω, το ΔΣ τοποθετήθηκε σχετικά με την πραγματοποίηση περαιτέρω κινητοποιήσεων του σώματος.

Επ’ αυτού:

• Ο Σύμβουλος κ. Ράντος Ελευθέριος ψήφισε να μην γίνει καμία κινητοποίηση.

• 3 Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων αλλά κατά της αποχής και κατά της διακοπής : Αναστασόπουλος Δημήτριος, Κάπος Ιωάννης, Σταυρόπουλος Ζώης.

• 18 Σύμβουλοι ψήφισαν να γίνουν κινητοποιήσεις, και συγκεκριμένα:

- 10 Σύμβουλοι ψήφισαν να πραγματοποιηθεί αποχή την Πέμπτη 19.12.2019, από 12.00 μ.μ. έως 15.00 μ.μ., ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το "αγωγόσημο" στο θέατρο Ακροπόλ.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι κάτωθι:

ο Αντιπρόεδρος Κονδύλης Χαράλαμπος, ο Γενικός Γραμματέας Καλαντζόπουλος Μιχάλης, η Σύμβουλος-Ταμίας Γούναρη-Χατζησαράντου Μαρινέττα, και οι Σύμβουλοι κ.κ. Αναλυτής Ευστάθιος, Δεληγεώργης Ιωάννης, Κορδώνης Παναγιώτης, Κωτσής Φώτιος, Μαντζούτσος Αλέξανδρος, Ματαλιωτάκης Μεθόδιος, Περάκης Παναγιώτης.

-8 Σύμβουλοι ψήφισαν να πραγματοποιηθεί ολοήμερη αποχή.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι κάτωθι:

--ο Πρόεδρος κ. Βερβεσός Δημήτριος και οι Σύμβουλοι κ.κ. Αντανασιώτης Αντώνης, Κακλαμάνης Χρήστος, Κλεφτοδήμος Γεώργιος, Κουτσόλαμπρος Ανδρέας, Παπαστεργίου Βασίλης, Ρίζος Κωνσταντίνος, Σαραφιανός Δημήτριος. Απόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος κ. Θ. Σοφός και οι Σύμβουλοι Ν. Κουτκιάς και Σ. Διαμαντόπουλος.

Το ΔΣ, επιφυλάχτηκε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, δεν αποσύρει, δεν αναστείλει την επίμαχη διάταξη.

Β. Το ΔΣ εξουσιοδότησε τους Συμβούλους Π. Περάκη και Δ. Σαραφιανό να συντάξουν σχέδιο απόφασης του Δ.Σ. , δια του οποίου το σώμα θα τοποθετείται επί των πρόσφατων περιστατικών αστυνομικής βίας, τόσο γενικά, όσο και ειδικά στους χώρους των δικαστηρίων.

Γ. Το ΔΣ έλαβε απόφαση

α) για διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση συστήματος wi-fi σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας,

β) την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου του ΔΣΑ (μέσω τεχνολογίας cloud) και

γ) τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των τηλεπικοινωνιών του ΔΣΑ κατά τουλάχιστον 50.000 € ετησίως μέσω του ως άνω μειοδοτικού διαγωνισμού.

Πηγή: dsa.gr
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send