logo-print

Βέτο Ομπάμα στο νομοσχέδιο που επιτρέπει αγωγές κατά της Σ. Αραβίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Το νομοσχέδιο θεσπίζει μια εξαίρεση από το δόγμα της ασυλίας, επιτρέποντας στους πολίτες των ΗΠΑ να κινηθούν δικαστικά κατά ξένων κρατών για τρομοκρατικά χτυπήματα που λαμβάνουν χώρα σε αμερικανικό έδαφος

24/09/2016

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν δικαστικά κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Το νομοσχέδιο εγκριθεί ομόφωνα τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, ενώ είχε τύχει ευρείας υποστήριξης από το αμερικανικό κοινό.

Γνωστό ως «Δικαιοσύνη κατά των Χορηγών της Τρομοκρατίας», σε συντομογραφία Jasta (Justice Against Sponsors of Terrorism Act), το νομοσχέδιο θεσπίζει μια εξαίρεση από το δόγμα της ασυλίας το οποίο καθιερώθηκε με νόμο του 1976, επιτρέποντας στους πολίτες των ΗΠΑ να κινηθούν δικαστικά κατά ξένων κρατών για τρομοκρατικά χτυπήματα με θύματα Αμερικανούς πολίτες που λαμβάνουν χώρα σε αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι 15 από τους 19 άνδρες που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου ήταν υπήκοοι του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δύο ήταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο είναι βέβαιοι ότι έχουν αρκετές ψήφους για να παρακάμψουν το βέτο.

Ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ (Νέα Υόρκη) χαρακτήρισε το βέτο μια «απογοητευτική απόφαση που ανατραπεί σύντομα.».

«Εάν οι Σαουδάραβες δεν έκαναν τίποτα λάθος, δεν πρέπει να φοβούνται την εν λόγω νομοθεσία. Αν ήταν υπαίτιοι για την 11η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούμερ.

Σύμφωνα με το RT, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει το νομοσχέδιο, ασκώντας πιέσεις στην Ουάσιγκτον μέσω λόμπι.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπήρξαν αντιδράσεις από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council), τον Αραβικό Σύνδεσμο αλλά και την κυβέρνηση του Κατάρ, με την κριτική να εστιάζεται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει θεμελιώσεις αρχές του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματατα και την ισότητα μεταξύ των κρατών».

Πηγή: rt.com

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send