Δίγραμμη επιταγή
18/11/2013
16/11/2017
Η τοποθέτηση δύο, συνήθως παράλληλων, είτε κάθετων είτε διαγώνιων γραμμών στην εμπρόσθια όψη της επιταγής (διγράμμιση) συντελείται από τον εκδότη της επιταγής ή τον κομιστή της και συνεπάγεται ότι η επιταγή μπορεί να πληρωθεί μόνο σε τράπεζα ή σε πελάτη του πληρωτή, σε αντίθεση με την κοινή επιταγή που είναι πληρωτέα σε οποιονδήποτε κομιστή.
Στην ουσία η διγράμμιση αποτελεί ειδική εντολή του εκδότη προς την τράπεζα σχετικά με το πρόσωπο στο οποίο επιτρέπεται να πληρώσει την επιταγή, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών. Περιορίζοντας των αριθμό των προσώπων που έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν την επιταγή, μειώνεται και ο κίνδυνος που υπάρχει από ενδεχόμενη απώλεια, κλοπή ή πλαστογράφησή της καθιστώντας δυσκολότερη εν τέλει την είσπραξή της από μη δικαιούχο.
Η δίγραμμη επιταγή έχει δύο μορφές:
α. Στη γενική διγράμμιση της επιταγής ανάμεσα στις δύο γραμμές είτε δεν γράφεται τίποτα είτε σημειώνεται η λέξη ‘’τραπεζίτης’’.
Σε αυτήν την περίπτωση η επιταγή πληρώνεται από την πληρώτρια τράπεζα μόνο σε πελάτη της ή σε άλλη τράπεζα.
Σε περίπτωση που ο κομιστής δεν είναι πελάτης αυτής της τράπεζας, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει την δική του τράπεζα, προκειμένου εκείνη να εισπράξει την επιταγή για λογαριασμό του.
β. Στην ειδική διγράμμιση της επιταγής, ανάμεσα στις δύο γραμμές γράφεται το όνομα συγκεκριμένης τράπεζας. Η επιταγή είναι πληρωτέα μόνο σε αυτήν την τράπεζα ή σε πελάτη της, αν η ίδια τράπεζα είναι και πληρωτής.
Η διγράμμιση σε μια επιταγή μπορεί να μετατραπεί από γενική σε ειδική, όχι όμως από ειδική σε γενική, ενώ για τη μεταβίβαση της δίγραμμης επιταγής με οπισθογράφηση ισχύει ό,τι και για την απλή επιταγή.