logo-print

Η ΕΕ φαίνεται να αναθεώρησε την πολιτική της για το περιβάλλον μετά από προειδοποιητική επιστολή της BP

Αποκαλύψεις της Guardian για το ασφυκτικό lobbying της BP στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου για τις πετρελαϊκές εταιρείες

05/06/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μια επιστολή κορυφαίου στελέχους της BP του 2013 προς τον τότε Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Günther Oettinger, φαίνεται πως οδήγησε σε εγκατάλειψη ή αποδυνάμωση βασικών προτάσεων της Κομισιόν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη δεκασέλιδη επιστολή της η βρετανική εταιρία πετρελαίου προειδοποιεί επανειλημμένα για έξοδο της από την ευρωπαϊκή αγορά, σε περίπτωση που υιοθετηθούν τελικά τα νέα μέτρα, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε «μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας και της γραφειοκρατίας».

Όπως αποκαλύπτει η Guardian, που έλαβε γνώση του περιεχομένου της επιστολής, η εταιρία τόνισε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα αναγκάσουν τις βιομηχανίες ενέργειας, όπως οι εταιρίες διύλισης και πετροχημικών, να μετεγκατασταθούν εκτός ΕΕ, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια του εφοδιασμού, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.

Αποκαλύψεις της Guardian και της Greenpeace έδειξαν ότι κατά τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για την περιβαλλοντική πολιτική η Επιτροπή είχε επιτρέψει σε εκατοντάδες λομπίστες της βιομηχανίας ενέργειας να πιέσουν επιθετικά για ευνοϊκότερα όρια ρύπανσης κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους εκπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αυτό οδήγησε σε απόφαση της ΕΕ για περιορισμό της επιρροής του λόμπι του άνθρακα στη διαμόρφωση των προτύπων ρύπανσης, αλλά φαίνεται πως πριν τις αποκαλύψεις η ομάδα του Επιτρόπου είχε αφαιρέσει στοιχεία από το αρχικό σχέδιο που έδειχναν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν 40 δισ. € σε ένα χρόνο για τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, σε σύγκριση με 35 δισ. € για την πυρηνική ενέργεια, και μόλις 30 δισ. € για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, στην απάντησή του προς την BP ο Επίτροπος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις της επιχείρησης για πρόβλεψη εγγυήσεων στην διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (την περίφημη TTIP) για απεριόριστες εξαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι είναι ευπρόσδεκτες επιπλέον ιδέες από την εταιρία.

Τέλος, η BP στην επιστολή τη εναντιωνόταν ξεκάθαρα στις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στη Γερμανία, και στην πρόβλεψη ενός ορίου σε ορισμένα βιοκαύσιμα που σύμφωνα με μελέτες είναι ιδιαιτέρως ρυπογόνα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η ΕΕ προχώρησε σε αναθεώρηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία ήταν αντίθετη στις πρακτικές της Γερμανίας, ενώ το όριο ανώτατο όριο για το επιτρεπόμενο ποσό πρώτης γενιάς βιοκαυσίμων έγινε πιο χαλαρό.

Πηγή: theguardian.com

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ