logo-print

Αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

07/06/2016

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Την υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ζήτησαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές.

Οι πρακτικές αυτές, όπως π.χ. καθυστερήσεις πληρωμών, περιορισμούς κατά την πρόσβαση στην αγορά, μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές των όρων της σύμβασης και άλλες, μπορούν να οδηγήσουν στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους ή στην είσπραξη χαμηλότερων από τα αναμενόμενα εσόδων για τις επιχειρήσεις με ασθενέστερη διαπραγματευτική ισχύ, καθώς και σε υπερπαραγωγή και σπατάλη τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, οι υφιστάμενες ανισορροπίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αναφορικά με την κατανομή ισχύος και εισοδημάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως προκειμένου να βελτιωθεί η διαπραγματευτική ισχύς των αγροτών.

Οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάζονται μερικές φορές να πωλούν με ζημία όταν κατά τη διαπραγμάτευση των τιμών με έναν ισχυρότερο από αυτούς παράγοντα καταλήγουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, π.χ. όταν αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος των ειδικών προσφορών και μειώσεων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές, επίσης, βρίσκονται συχνά σε μειονεκτική θέση, καθώς περιορίζονται οι επιλογές τους ως προς τα προϊόντα και η πρόσβασή τους σε νέα και καινοτόμα αγαθά.

Αυστηρότεροι μηχανισμοί επιβολής της νομοθεσίας

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι τα εθελοντικά και αυτορρυθμιστικά συστήματα έχουν επιδείξει περιορισμένα αποτελέσματα λόγω της έλλειψης σωστής επιβολής της νομοθεσίας, της υποεκπροσώπησης των γεωργών, της έλλειψης αμερόληπτων δομών διακυβέρνησης, των συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, των μηχανισμών επίλυσης διαφορών που δεν αποτυπώνουν τον "παράγοντα του φόβου" των προμηθευτών, καθώς και του γεγονότος ότι δεν εφαρμόζονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη νομοθεσίας πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και "για να εξασφαλισθεί ότι οι ευρωπαίοι γεωργοί και καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να επωφελούνται από ίσους όρους αγοράς και πώλησης".

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send