Νέα αγωγή κατά της Google για παραπλάνηση διαφημιζομένων
AdWords και AdSense φέρνουν νέους πονοκεφάλους στη Google
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα για κατάθεση έφεσης εκ μέρους της Google αναφορικά με τη δικαστική της διαμάχη με διαφημιστές.
Η συλλογική αγωγή (class action) των διαφημιστών υποστηρίζει ότι η Google εμφανίζει τις διαφημίσεις τους σε ιστοσελίδες «χαμηλής ποιότητας», παραβιάζοντας έτσι τη νομοθεσία της Καλιφόρνια περί διαφημίσεων, καθώς του παραπλανά.
Συγκεκριμένα, με την αγωγή τους οι διαφημιστές ισχυρίζονται ότι η Google τοποθετεί διαφημίσεις σε ιστοσελίδες, ακόμα και αν αυτό δεν έχει ζητηθεί από τους διαφημιστές, όταν δεν έχει υπάρξει προσφορά από κανένα διαφημιστή για τοποθέτηση προϊόντος σε συγκεκριμένη σελίδα.
Αυτό γίνεται μέσα από μια επιλογή στο σύστημα διαφημίσεων της Google (AdSense και AdWords), η οποία, σύμφωνα με τους ενάγοντες, είναι παραπλανητική, καθώς δεν ενημερώνει κατάλληλα τους διαφημιστές για το ότι θα χρεωθούν και θα εμφανιστεί η διαφήμισή τους σε άσχετες ιστοσελίδες, αν δεν την επιλέξουν.
Το Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, επιτρέποντας την εξέλιξη της δίκης, παρά τους ισχυρισμούς της Google για εσφαλμένη απόφαση, με το σκεπτικό ότι οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε διαφημιζόμενο και όχι συνολικά.