logo-print

Νόμος 3086/2002

Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των Λειτουργών και των Υπαλλήλων του.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

08/01/2003

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3086

Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των Λειτουργών και των Υπαλλήλων του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

Άρθρο 37 Θεμελιώδη καθήκοντα

1. Το μέλος του κύριου προσωπικού οφείλει πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα και στη δημοκρατία. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπόκειται στο Σύνταγμα και στους νόμους.

2. Οφείλει να τηρεί εχεμύθεια για τα απόρρητα, που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και για γεγονότα ή πληροφορίες, που γνωρίζει από την εκτέλεση των καθηκόντων του ή λόγω της ιδιότητάς του.

3. Οφείλει να διαμένει στην πόλη, όπου είναι η έδρα του Γραφείου στο οποίο υπηρετεί ή σε προάστιό της. Η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα προάστιά τους θεωρούνται ως μία πόλη.

4. Επιτρέπεται απομάκρυνση από την έδρα του κατά τις ημέρες της αργίας, εφόσον δεν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη.

Άρθρο38

Ασυμβίβαστα - Συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και συλλογικά όργανα της Διοίκησης

1. Απαγορεύεται στα μέλη του Ν.Σ.Κ. να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία, καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

2. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να εκλέγονται μέλη της Ακαδημίας ή μέλη Δ.Ε.Π. Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε οποιαδήποτε βαθμίδα, καθώς και να μετέχουν σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, καθώς και στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα των άρθρων 9 παρ. 1 του Ν. 1232/1982 (ΦΕΚ 22 Α') και 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α').

3. Τα μέλη του Ν.Σ.Κ., που συμμετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές ή ομάδες εργασίας ή σε διοικητικά συμβούλια, όταν επιτρέπεται, προτείνονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., ύστερα από ερώτημα της αρμόδιας υπηρεσίας. Ο διορισμός γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία του συμβουλίου, της επιτροπής ή της ομάδας εργασίας.

4. Όπου σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας προβλέπεται σε υπουργεία η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικών επιτροπών ή άλλων συλλογικών οργάνων με νομοπαρασκευαστικές αρμοδιότητες συμμετέχει σε αυτές και ο Νομικός Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ. στο αντίστοιχο υπουργείο με αναπληρωτή άλλο Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο, που υπηρετεί στο ίδιο υπουργείο, οι οποίοι ορίζονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. ύστερα από ερώτημα της αρμόδιας υπηρεσίας.

5. Τα μέλη του Ν.Σ.Κ., που μετέχουν, με βάση ειδικές διατάξεις, σε συμβούλια ή επιτροπές ή άλλα συλλογικά όργανα της διοίκησης, προηγούνται από τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες, που συμμετέχουν σε αυτά,

εκτός από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων και Γενικούς Γραμματείς Περιφέρειας.

Άρθρο 39 Δωσιδικία

Τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. υπάγονται στην ειδική δωσιδικία των άρθρων 111 αριθμ. 7 και 112 αριθμ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Άρθρο 40 Συμμετοχή σε Ταμεία

Τα μέλη του Ν.Σ.Κ. μετέχουν υποχρεωτικά στο Ταμείο Συντάξεων Νομικών με τους ίδιους όρους, όπως και οι δικαστές των αντίστοιχων βαθμών.

Άρθρο 41 Εντοπιότητα

Κωλύματα εντοπιότητας, που θεσπίζονται από διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν έχουν εφαρμογή στα μέλη του Ν.Σ.Κ..

Άρθρο 42 Μισθός

1. Η αξίωση του μέλους του Ν.Σ.Κ. για τη λήψη του μισθού αρχίζει σε περίπτωση διορισμού, από την ανάληψη των καθηκόντων, που βεβαιώνεται από την οικεία έκθεση εμφάνισης και σε περίπτωση προαγωγής, από τη δημοσίευση της σχετικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Σε περίπτωση ανάκλησης από τη διαθεσιμότητα ή την αργία, η αξίωση για καταβολή του μισθού αρχίζει από την ανάληψη των καθηκόντων, που βεβαιώνεται με έκθεση του γραμματέα του Ν.Σ.Κ..

3. Δεν οφείλεται μισθός για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το μέλος από δική του υπαιτιότητα δεν παρέχει υπηρεσία.

4. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, ο μισθός περικόπτεται με πράξη του Προέδρου. Η πράξη της περικοπής επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο. Κατ' αυτής επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μέσα σε δέκα ημέρες από την επίδοση, χωρίς να αναστέλλεται η εκτέλεσή της.

5. Κατά το χρονικό διάστημα, που διαρκεί η διαδικασία απόλυσης του μέλους του Ν.Σ.Κ., λόγω νόσου, που δεν θεραπεύεται, συνεχίζεται να καταβάλλεται ο μισθός ενέργειας ή διαθεσιμότητας μέχρι να λυθεί η υπηρεσιακή σχέση.

6. Η αξίωση καταβολής του μισθού παύει από τη λύση της δημόσιας υπηρεσιακής σχέσης.

7. Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, που προβλέπουν την καταβολή αποδοχών μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης αντί για σύνταξη, δεν θίγονται από τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου.

8. Τα μέλη του Ν.Σ.Κ., που μετακινούνται εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας, δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση, που εκκαθαρίζονται με απόφαση του Προέδρου, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 43 Δικαστικές διακοπές - Άδειες

1. Κατά τους μήνες των δικαστικών διακοπών τα μέλη του Ν.Σ.Κ. απολαμβάνουν διακοπών, που καθορίζονται

χρονικά με πράξη της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., που εκδίδεται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου κάθε έτους. Μετά την έκδοση της πράξης αυτής ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. με απόφασή του, καθορίζει τα Τμήματα του Ν.Σ.Κ., που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των διακοπών και τα μέλη του Ν.Σ.Κ., που υπηρετούν σε αυτά. Η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τους Νομικούς Συμβούλους, που δεν βρίσκονται σε διακοπές. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών δεν χορηγείται κανονική άδεια. Επίσης δεν χορηγείται τέτοια άδεια τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των διακοπών και τριάντα ημέρες μετά τη λήξη τους, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ., εάν συντρέχουν εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες, μπορεί με απόφασή του να περιορίζει, διακόπτει ή μεταβάλει το χρόνο των δικαστικών διακοπών συγκεκριμένου μέλους του Ν.Σ.Κ..

2. Στο μέλος του Ν.Σ.Κ., ύστερα από αίτησή του και εφόσον το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας και συντρέχει σπουδαίος λόγος, είναι δυνατόν να χορηγηθεί, με απόφαση του Προέδρου, άδεια: α) μέχρι ένα μήνα, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους και β) μέχρι δεκαπέντε ημέρες, αν έχει δημόσια υπηρεσία τουλάχιστον δύο μηνών. Η άδεια αυτή χορηγείται, ολόκληρη ή τμηματικά, κάθε ημερολογιακό έτος.

3. Δεν έχει δικαίωμα κανονικής άδειας, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στη νέα του θέση, το μέλος στο οποίο έχει κοινοποιηθεί πράξη μετάθεσης ή προαγωγής ή εκείνο που βρίσκεται υπό υπηρεσιακή μετακίνηση.

4. Από το χρόνο της κανονικής άδειας αφαιρείται ο χρόνος αδικαιολόγητης απουσίας, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, που βεβαιώνεται με πράξη του Προϊσταμένου του οικείου Γραφείου, η οποία αποστέλλεται στην Γραμματεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Σ.Κ..

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας, είναι δυνατόν να χορηγηθεί με τον ίδιο τρόπο, στο μέλος του Ν.Σ.Κ., ύστερα από αίτησή του, κανονική άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι ένα μήνα κάθε ημερολογιακό έτος.

6. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. δύναται να αναβάλει την έναρξη της κανονικής άδειας, να διακόπτει τη συνέχισή της ή και να την ανακαλεί, αν συντρέχει εξαιρετική υπηρεσιακή ανάγκη ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

7. Στα μέλη του Ν.Σ.Κ. μπορεί, ύστερα από αίτησή τους και απόφαση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να χορηγείται ειδική κανονική άδεια, χωρίς τις αποδοχές της οργανικής θέσης τους και για χρονικό διάστημα τριών ετών, προκειμένου να αναλάβουν θέση σε υπηρεσίες ή όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που λειτουργεί στα πλαίσια αυτής, για παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση. Με την ίδια διαδικασία η άδεια αυτή μπορεί να παρατείνεται. Ο χρόνος της άδειας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε κάθε περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής, το μέλος του Ν.Σ.Κ.:

α) διατηρείται στην υπηρεσία ως υπεράριθμος, β) η θέση του θεωρείται κενή και συμπληρώνεται, γ) υποχρεούται να καταβάλει όλες τις κρατήσεις και τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στο βαθμό της οργανικής του θέσης. Ο τρόπος καταβολής των κρατήσεων και των εισφορών

καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

8. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο κανονική άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του

Ν.Σ.Κ..

9. Για την έναρξη, τη λήξη ή την τυχόν διακοπή της άδειας συντάσσονται εκθέσεις ενώπιον του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου, αντίγραφα των οποίων αποστέλλονται χωρίς καθυστέρηση στη Γραμματεία της Κεντρικής Υπηρεσίας.

10. Αν το μέλος υπερβεί αδικαιολόγητα την άδεια, που του χορηγήθηκε, στερείται τις αποδοχές του για τις αντίστοιχες ημέρες, ανεξάρτητα από την πειθαρχική του ευθύνη.

11. Στις γυναίκες-μέλη του Ν.Σ.Κ., που κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας σύμφωνα με τις διατάξεις, που ισχύουν για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους του κράτους.

12. Οι σχετικές με τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας εφαρμόζονται και στα μέλη του Ν.Σ.Κ..

Άρθρο 44

Μονιμοποίηση - Προαγωγές - Αποχή από προαγωγή

1. Μονιμοποίηση

α) Μετά τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας των δοκίμων Δικαστικών Αντιπροσώπων το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με βάση αιτιολογημένη πρόταση του εισηγητή Αντιπροέδρου ή Νομικού Συμβούλου, ο οποίος έχει ορισθεί από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., αποφασίζει, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για την προαγωγή τους σε Δικαστικούς Αντιπροσώπους. Η απόφαση είναι αιτιολογημένη και λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, την έγγραφη γνώμη του Προϊσταμένου του δοκίμου Δικαστικού Αντιπροσώπου, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, τη φιλοπονία που επέδειξαν, καθώς και την ικανότητα και κα-ταλληλότητά τους για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μέλους του Ν.Σ.Κ.. Αν, αντίθετα, το συμβούλιο κρίνει, ότι ο δόκιμος δεν πρέπει να προαχθεί σε Δικαστικό Αντιπρόσωπο, για ανεπάρκεια ή έλλειψη ήθους, αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφασή του την απόλυση από την υπηρεσία, η οποία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

β) Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί επίσης, με αιτιολογημένη απόφασή του, να παρατείνει τη δοκιμαστική υπηρεσία του δοκίμου Δικαστικού Αντιπροσώπου για ένα ακόμη έτος, αν κρίνει ότι δεν είναι ώριμος να προαχθεί σε Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Μετά από την πάροδο του πρόσθετου έτους, το Συμβούλιο, αν κρίνει ότι δεν πρέπει να προαχθεί, αποφασίζει ταυτόχρονα, με αιτιολογημένη απόφαση, την οριστική απόλυσή του από την υπηρεσία, η οποία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

γ) Οι δόκιμοι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, που κρίνονται ικανοί από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προάγονται σε Δικαστικούς Αντιπροσώπους και μονιμοποιούνται, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, η προαγωγή αυτών, που κρίθηκαν προακτέοι, μετά από την πάροδο της πρόσθετης ετήσιας δοκιμαστικής υπηρεσίας, δεν ενεργεί αναδρομικά.

2. Προαγωγές

α) Για την προαγωγή μέλους του Ν.Σ.Κ. σε ανώτερο βαθμό απαιτούνται:

αα) Η ύπαρξη κενής θέσης στον ανώτερο βαθμό, εφόσον οι θέσεις είναι οργανικά διακεκριμένες.

ββ) Η συμπλήρωση του νόμιμου χρόνου παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό. Στο χρόνο αυτόν δεν υπολογίζεται ο χρόνος αργίας, διαθεσιμότητας, προσωρινής παύσης και αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα για την οποία επιβλήθηκε τελεσίδικα πειθαρχική ποινή.

γγ) Η συνδρομή των ουσιαστικών προσόντων που απαιτούνται για τον ανώτερο βαθμό.

β) Οι προαγωγές των μελών του Ν.Σ.Κ. στους βαθμούς του Δικαστικού Αντιπροσώπου Α' και του Παρέδρου γίνονται κατ' εκλογή μεταξύ όσων συγκεντρώνουν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα:

αα) ήθους και σθένους, ββ) επιστημονικής κατάρτισης, γγ) κρίσης, αντίληψης και ικανότητας στην κατανόηση των υποθέσεων, δδ) ικανότητας στη διατύπωση των εισηγήσεων και των δικογράφων, εε) επιμέλειας, εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, στστ) ευπρεπούς συμπεριφοράς γενικά και ιδιαίτερα στα ακροατήρια των δικαστηρίων και στις σχέσεις με τις λοιπές Υπηρεσίες και Αρχές, ζζ) ευπρεπούς κοινωνικής παράστασης, σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα του ανώτερου βαθμού.

γ) Οι προαγωγές των μελών του Ν.Σ.Κ. στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου γίνονται κατ' απόλυτη εκλογή. Κρίνονται ως κατ' απόλυτη εκλογή προακτέοι, μεταξύ όλων εκείνων, που έχουν τα τυπικά προσόντα, τα μέλη που συγκεντρώνουν σε εξαίρετο βαθμό τουλάχιστον τα προσόντα:

αα) ήθους και σθένους, ββ) επιστημονικής κατάρτισης, γγ) επιμέλειας, εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης και μετά από σύγκριση αυτών επιλέγονται αυτοί, που προάγονται για την κάλυψη των κενών θέσεων.

δ) Οι προαγωγές των μελών μέχρι και το βαθμό του Νομικού Συμβούλου του Κράτους ενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου προκαλείται με ερώτημα του Υπουργού, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κένωση της θέσης και η προαγωγή ανατρέχει στη λήξη της δίμηνης αυτής προθεσμίας.

ε) Οι προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου και των Αντιπροέδρων ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, επιλέγει τους προακτέους μεταξύ εκείνων που έχουν τα νόμιμα προσόντα.

στ) Σε Δικαστικό Αντιπρόσωπο Α' προάγεται Δικαστικός Αντιπρόσωπος με επτά έτη συνολική υπηρεσία, στην οποία συνυπολογίζεται και η υπηρεσία του δοκίμου Δικαστικού Αντιπροσώπου.

ζ) Σε Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ. προάγεται Δικαστικός Αντιπρόσωπος Α', με πέντε έτη υπηρεσία στο βαθμό του Δικαστικού Αντιπροσώπου Α'.

η) Σε Νομικό Σύμβουλο προάγεται Πάρεδρος με πέντε έτη υπηρεσίας στο βαθμό του Παρέδρου, από τα οποία τα δύο τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν διανυθεί σε υπηρεσιακή μονάδα του Ν.Σ.Κ. της Αθήνας ή του Πειραιά.

θ) Σε Αντιπρόεδρο του Ν.Σ.Κ. προάγεται Νομικός Σύμβουλος με τρία έτη υπηρεσίας στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου.

ι) Σε Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. προάγεται Αντιπρόεδρος ή Νομικός Σύμβουλος, που έχει τέσσερα τουλάχιστον έτη υπηρεσίας στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου.

3. Μέχρι την έκδοση του σχετικού με την υπηρεσιακή μεταβολή εγγράφου τα μέλη του Ν.Σ.Κ. εγκύρως ασκούν τα καθήκοντα της θέσης και του βαθμού που κατέχουν.

4. Αποχή από προαγωγή

Στην περίπτωση κατά την οποία εκκρεμεί, κατά του κρινόμενου για προαγωγή Παρέδρου ή Δικαστικού Αντιπροσώπου, πειθαρχική δίωξη, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο απέχει να τον κρίνει μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επ' αυτής. Αν ο διωκόμενος απαλλαγεί τελεσίδικα, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κρίνοντας αυτόν προακτέο, τον προάγει αναδρομικά και τον αποκαθιστά στη σειρά αρχαιότη-τάς του. Αν δεν υπάρχει κενή θέση στο βαθμό που προάγεται, παραμένει υπεράριθμος και καταλαμβάνει την πρώτη θέση του βαθμού αυτού, που θα κενωθεί.

Άρθρο 45 Παράλειψη από προαγωγή

1. Το πρακτικό γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για μη προαγωγή Παρέδρου ή Δικαστικού Αντιπροσώπου Α' ή Δικαστικού Αντιπροσώπου στον επόμενο βαθμό, υποβάλλεται το συντομότερο στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο. Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την υποβολή ή την κοινοποίηση του πρακτικού αντίστοιχα, μπορεί ο μεν Υπουργός να διαφωνήσει προς τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου και να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, εκθέτοντας με έγγρα-φό του τους λόγους της διαφωνίας, ο δε ενδιαφερόμενος να ασκήσει εγγράφως προσφυγή ενώπιον αυτής, που κατατίθεται στη Γραμματεία του Ν.Σ.Κ., προβάλλοντας τους λόγους που τη θεμελιώνουν.

2. Η διαφωνία του Υπουργού και η προσφυγή αυτού που παραλείφθηκε, καθώς και η σχετική γι' αυτές προθεσμία, εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας με αποδοχή της γνωμοδότησης που προσβλήθηκε, κατά το μέρος που θίγεται η σειρά αρχαιότητας αυτού που παραλείφθηκε.

3. Η Ολομέλεια μπορεί, πριν γνωμοδοτήσει οριστικά, να καλέσει για παροχή προφορικών εξηγήσεων ή πληροφοριών και για προσκόμιση στοιχείων τους επιθεωρητές και όσους διατελούν ή διατέλεσαν προϊστάμενοι του κρινο-μένου, καθώς και τον ίδιο. Η κλήση του κρινομένου είναι υποχρεωτική, αν το ζητήσει με έγγραφη αίτησή του.

4. Τα μέλη και ο εισηγητής του υπηρεσιακού συμβουλί-ου,που εξέδωσε την απόφαση, που προσβλήθηκε, καθώς και οι επιθεωρητές του προσφεύγοντος δεν κωλύονται για το λόγο αυτόν να συμμετέχουν στην Ολομέλεια.

Άρθρο 46 Υπηρεσιακά - Πειθαρχικά Συμβούλια

1. Για τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

2. Για τους Αντιπρόεδρους του Ν.Σ.Κ. το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ν.Σ.Κ., ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

3. Το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο για τα λοιπά μέλη του Ν.Σ.Κ. αποτελείται:

α) Για τους Νομικούς Συμβούλους, το μεν πειθαρχικό από αυτούς που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, το δε υπηρεσιακό από τον Πρόεδρο και δύο Αντιπροέδρους του Ν.Σ.Κ.. Οι Αντιπρόεδροι και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με κλήρωση, σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στο εδάφιο β' της παρούσας παραγράφου.

β) Για τους Παρέδρους και τα μέλη των κατώτερων βαθμών, από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους και οκτώ Νομικούς Συμβούλους. Οι Αντιπρόεδροι και οι Νομικοί Σύμβουλοι ορίζονται με κλήρωση, η οποία γίνεται σε συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από το τέλος κάθε έτους και καταχωρίζεται σε ιδιαίτερο πρακτικό αυτής. Ο Πρόεδρος εξάγει από την κληρωτίδα με τα ονόματα των Αντιπροέδρων τέσσερις κλήρους και από την κληρωτίδα με τα ονόματα των Νομικών Συμβούλων δεκαέξι κλήρους κατά σειρά. Αυτοί που γράφονται στους δύο πρώτους κλήρους των Αντιπροέδρων και στους οκτώ πρώτους των Νομικών Συμβούλων αποτελούν τακτικά μέλη του Συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιποι Αντιπρόεδροι και Νομικοί Σύμβουλοι αναπληρωματικά αυτών αντίστοιχα, χωρίς καμία άλλη διατύπωση.

4. Η συγκρότηση των Συμβουλίων της προηγούμενης παραγράφου γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., που εκδίδεται μέσα στο μήνα Δεκέμβριο. Η θητεία των μελών τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου του ορισμού τους έτους. Στα Συμβούλια αυτά εισηγητής ορίζεται, με απόφαση του Προέδρου,

Αντιπρόεδρος στην περίπτωση του εδαφίου α' και Αντιπρόεδρος ή Νομικός Σύμβουλος στην περίπτωση του εδαφίου β' της προηγούμενης παραγράφου.

5. Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 7, για το σχηματισμό πλειοψηφίας και την υπεροχή της ψήφου του Προέδρου, εφαρμόζεται ανάλογα και στις περιπτώσεις των παραγράφων 1, 2 και 3. Αν κατά τη διάσκεψη διατυπώνονται σε κάποιο ζήτημα περισσότερες από δύο γνώμες, με αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται πλειοψηφία, αυτοί που ψήφισαν υπέρ της δυσμενέστερης γνώμης ή υπέρ της βαρύτερης ποινής, προσχωρούν στην αμέσως ευνοϊκότερη.

6. Γραμματέας των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων των προηγούμενων παραγράφων είναι ο Γραμματέας του Ν.Σ.Κ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Άρθρο 47 Παραίτηση

1. Το μέλος του Ν.Σ.Κ. έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί εγγράφως. Αίρεση, όρος ή προθεσμία, που τέθηκαν στο έγγραφο της παραίτησης, θεωρούνται ότι δεν γράφτηκαν.

2. Η αποδοχή της παραίτησης πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της. Μέσα στην ίδια προθεσμία αυτός που παραιτήθηκε έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει εγγράφως την παραίτησή του, εφόσον η πράξη της αποδοχής δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

3. Δεν είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η αποδοχή της παραίτησης και δεν έχει

εφαρμογή η παράγραφος 5, αν κατά το χρόνο υποβολής της παραίτησης είναι εκκρεμής σε βάρος του παραιτούμενου: α) πειθαρχική δίωξη ή β) ποινική δίωξη για κακούργημα ή για πλημμέλημα από αυτά που αναφέρονται στην περίπτωση ε' της παρ. 1 του άρθρου 31.

4. Η λύση της υπηρεσιακής σχέσης επέρχεται από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί σε αυτόν που παραιτήθηκε η πράξη αποδοχής της παραίτησης.

5. Θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση και λύεται αυτοδικαίως η υπηρεσιακή σχέση εξήντα ημέρες μετά την υποβολή της, εφόσον μέχρι την ημέρα αυτή δεν έχει δημοσιευθεί και κοινοποιηθεί η πράξη αποδοχής της παραίτησης.

Άρθρο 48 Αποχώρηση από την υπηρεσία

1. Τα μέλη του Ν.Σ.Κ. αποχωρούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία :

α) Οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, που αντιστοιχούν με Πρωτοδίκες των Πολιτικών Δικαστηρίων, οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι Α', που αντιστοιχούν με Προέδρους Πρωτοδικών Πολιτικών Δικαστηρίων και οι Πάρεδροι του Ν.Σ.Κ., που αντιστοιχούν με Εφέτες Πολιτικών Δικαστηρίων, όταν συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

β) Οι Νομικοί Σύμβουλοι, που αντιστοιχούν με Αρεοπαγίτες, οι Αντιπρόεδροι του Ν.Σ.Κ., που αντιστοιχούν με Αντιπροέδρους Αρείου Πάγου και ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ., που αντιστοιχεί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όταν συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.

γ) Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ., αν συμπληρώσει τετραετή υπηρεσία στο βαθμό του Προέδρου, πριν από τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας του αποχωρεί αυτοδικαίως από την Υπηρεσία μόλις συμπληρώσει την τετραετή αυτή υπηρεσία. Ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους λογίζεται ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, όπως ορίζει ο νόμος, που εκδίδεται κατ' επιταγή της παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος.

δ) Για την εφαρμογή των διατάξεων των εδαφίων α' και β' της παρούσας παραγράφου θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα, που συμπληρώνεται το όριο της ηλικίας αποχώρησης, η 30ή Ιουνίου του έτους αποχώρησης του μέλους του Ν.Σ.Κ..

ε) Οι διοικητικές πράξεις που προβλέπονται κατά περίπτωση στα εδάφια δ' και ε' της παρ. 2 του άρθρου 44 για τις προαγωγές των μελών του Ν.Σ.Κ., απαιτούνται και για τη λύση της υπηρεσιακής τους σχέσης στις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου.

2. Η πράξη της Διοίκησης, κατά περίπτωση, που βεβαιώνει την αποχώρηση μέλους του Ν.Σ.Κ. από την υπηρεσία, σύμφωνα με τις διακρίσεις της προηγούμενης παραγράφου, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανακοινώνεται σε αυτόν, που αποχωρεί, δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

3. Το μέλος που συμπλήρωσε τριάντα χρόνια πραγματική υπηρεσία ή αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, διατηρεί τιμητικά τον τίτλο της θέσης που κατείχε και μετά από τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης. Αυτό μνημονεύεται στο προεδρικό διάταγμα ή την υπουργική απόφαση αποχώρησης από την υπηρεσία.

4. Το μέλος που παύεται οριστικά λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή υπηρεσιακής ανεπάρκειας, στερείται τον τίτλο της προηγούμενης παραγράφου. Τον τίτλο στερείται και αυτός που τιμωρήθηκε στο βαθμό εξόδου από την Υπηρεσία με πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης.

5. Από τον τίτλο αυτόν εκπίπτει αυτοδικαίως εκείνος που καταδικάστηκε αμετάκλητα για μια από τις πράξεις που αναφέρονται στην περίπτωση ε' της παρ. 1 του άρθρου 31.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΚΡΙΣΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΚΛΑΔΟΙ - ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ

Άρθρο 49 Θέσεις κατά κατηγορία - κλάδους

1. Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπηρετεί μόνιμο και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό.

2. Οι οργανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ. είναι συνολικά εκατόν εξήντα πέντε, από τις οποίες εκατόν εξήντα δύο είναι αυτές που έχουν νομοθετηθεί, και τρεις μόνιμες θέσεις, που συνιστώνται με τον παρόντα νόμο και οι οποίες κατατάσσονται δύο στον κλάδο ΠΕ2 Πληροφορικής και μία στον κλάδοΤΕ3 Βιβλιοθηκονόμων του μόνιμου προσωπικού. Από τις παραπάνω 165 συνολικά θέσεις επτά θέσεις είναι προσωποπαγείς, από τις οποίες τρεις θέσεις του μόνιμου προσωπικού και τέσσερις θέσεις του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

3. Από τις υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεκαοκτώ θέσεις του κλάδου ΔΕ2 Δακτυλο-γράφων-Στενογράφων του μόνιμου προσωπικού διατηρούνται στον κλάδο αυτόν οκτώ θέσεις, οι δε υπόλοιπες δέκα μεταφέρονται στον κλάδο ΠΕ1 Διοικητικού-Οικονο-μικού του μόνιμου προσωπικού, οι οποίες προστίθενται στις θέσεις του κλάδου αυτού. Επίσης από τις δύο θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΔΕ4 τηλεφωνητών που υφίστανται κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρείται στον κλάδο αυτόν η μία, η άλλη μεταφέρεται στον κλάδο ΠΕ1 Διοικητικού-Οικονομικού του μόνιμου προσωπικού και προστίθεται στον κλάδο αυτόν.

4. Οι οργανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ., όπως διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προηγούμενες 2 και 3 παραγράφους, κατανέμονται σε κατηγορίες και κλάδους ως εξής:

Α. ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (Θέσεις οργανικές εκατόν εξήντα, από τις οποίες τρεις είναι προσωποπαγείς).

α) Κατηγορία ΠΕ - Θέσεις οργανικές τριάντα μία, από τις οποίες μία προσωποπαγής.

αα) Κλάδος ΠΕ1 Διοικητικός-Οικονομικός, θέσεις οργανικές είκοσι οκτώ.

ββ) Κλάδος ΠΕ2 Πληροφορικής, θέσεις οργανικές δύο.

γγ) Κλάδος ΠΕ Διοικητικός-Λογιστικός, οργανικές θέσεις μία προσωποπαγής.

β) Κατηγορία ΤΕ - Θέσεις, οργανικές έξι.

αα) Κλάδος ΤΕ1 Διοικητικός-Λογιστικός, θέσεις οργανικές δύο.

ββ) Κλάδος ΤΕ2 Πληροφορικής, θέσεις οργανικές τρεις.

γγ) Κλάδος ΤΕ3- Βιβλιοθηκονόμων, θέσεις οργανικές μία.

γ) Κατηγορία ΔΕ - Θέσεις, οργανικές εκατό, από τις οποίες μία προσωποπαγής.

αα) Κλάδος ΔΕ1 Διοικητικός-Λογιστικός, θέσεις οργανικές ογδόντα μία.

ββ) Κλάδος ΔΕ2 Δακτυλογράφων-Στενογράφων, θέσεις οργανικές οκτώ.

γγ) Κλάδος ΔΕ3 Χειριστών Η/Υ, θέσεις οργανικές επτά.

δδ) Κλάδος ΔΕ4 Τηλεφωνητών, θέσεις οργανικές μία.

εε) Κλάδος ΔΕ5 Τεχνικός-Οδηγών, θέσεις οργανικές δύο.

στ.στ) Κλάδος ΔΕ Τεχνικός, θέσεις οργανικές μία προσωποπαγής.

δ) Κατηγορία ΥΕ - Θέσεις, οργανικές είκοσι τρεις, από τις οποίες μία προσωποπαγής.

αα) Κλάδος ΥΕ1 Ταξινόμων, θέσεις οργανικές πέντε.

ββ) Κλάδος ΥΕ2 Επιμελητών, θέσεις οργανικές δεκατρείς.

γγ) Κλάδος ΥΕ3 Προσωπικού καθαριότητας, θέσεις οργανικές τέσσερις.

δδ) Κλάδος ΥΕ4 Καθαριστριών, θέσεις οργανικές μία προσωποπαγής.

Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ θέσεις πέντε.

Θέσεις διοικητικού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είναι μία του κλάδου ΔΕ Διοικη-τικού-Λογιστικού και τέσσερις προσωποπαγείς, από τις οποίες δύο στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού, μία στον κλάδο ΥΕ-Επιμελητών και μία στον κλάδο ΥΕ-Καθαριστριών.

5. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο Ν.Σ.Κ. κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις αντίστοιχες θέσεις της κατηγορίας και του κλάδου τους σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους.

6. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν τις θέσεις που μεταφέρονται κατά την παράγραφο 3 μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού-Λογιστικού του μόνιμου προσωπικού, χωρίς αίτησή τους, με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 54 του παρόντος νόμου και καταλαμβάνουν κενές θέσεις του κλάδου αυτού.

7. Οι θέσεις του διοικητικού προσωπικού ανήκουν οργανικά στις υπηρεσιακές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Σ.Κ.. Με απόφαση του Προέδρου, μπορεί ορισμένος αριθμός αυτών να μεταφέρεται από την Κεντρική Υπηρεσία σε Γραφεία Νομικών Συμβούλων και Δικαστικά Γραφεία ή αντίστροφα.

Άρθρο 50

Κατάταξη θέσεων κατά βαθμούς - Καθήκοντα

1. Οι θέσεις της κατηγορίας ΠΕ κατατάσσονται στους βαθμούς Δ', Γ', Β', Α', Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής, από τους οποίους κατώτερος είναι ο Δ' και ανώτερος ο Γενικός Διευθυντής.

2. Οι θέσεις της κατηγορίας ΤΕ κατατάσσονται στους βαθμούς Δ', Γ', Β', Α' και Διευθυντής, από τους οποίους κατώτερος είναι ο Δ' και ανώτερος είναι ο Διευθυντής.

3. Οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ κατατάσσονται στους βαθμούς Δ', Γ, Β' και Α', από τους οποίους κατώτερος είναι ο Δ' και ανώτερος είναι ο Α'.

4. Οι θέσεις της κατηγορίας ΥΕ κατατάσσονται στους

βαθμούς Ε', Δ', Γ' και Β', από τους οποίους κατώτερος είναι ο Ε' και ανώτερος είναι ο Β'.

5. Εισαγωγικός βαθμός των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ είναι ο βαθμός Δ' και της κατηγορίας ΥΕ, ο βαθμός Ε'. Για τους απόφοιτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β'.

6. Για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ οι θέσεις είναι οργανικά ενιαίες έως και το βαθμό Α'.

7. Για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ οι θέσεις του βαθμού του Διευθυντή είναι οργανικά ενιαίες.

8. Για την κατηγορία ΥΕ όλες οι θέσεις είναι οργανικά ενιαίες.

9. Μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου βαθμού προηγείται ο αρχαιότερος.

10. Ανάθεση σε διοικητικό υπάλληλο καθηκόντων άλλης κατηγορίας, κλάδου ή βαθμού είναι δυνατή με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου ή του Προέδρου, σε περίπτωση υπηρεσιακής ανάγκης. Η άρνηση εκτέλεσης της απόφασης ή η πλημμελής εκτέλεσή της συνιστούν πειθαρχικό αδίκημα.

Άρθρο 51 Τυπικά προσόντα κλάδων

1. Τυπικά προσόντα για το διορισμό στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ. ορίζονται αυτά που προβλέπονται κατά περίπτωση στο π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α'), όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 30 εφαρμόζονται ανάλογα και στο διοικητικό προσωπικό

του Ν.Σ.Κ..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο 52 Προϊστάμενοι

1. Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης τοποθετείται προϊστάμενος διοικητικός υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ, με βαθμό Γενικού Διευθυντή.

2. Στις Διευθύνσεις Διοικητικού και Διοικητικής Μέριμνας και Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετούνται προϊστάμενοι διοικητικοί υπάλληλοι με βαθμό Διευθυντή.

3. Στα Τμήματα και Γραφεία των Διευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου και των λοιπών υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας, τοποθετούνται προϊστάμενοι, διοικητικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, με βαθμό Α', αν δεν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

4. Με αποφάσεις του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. κατανέμεται ο αριθμός των θέσεων των Τμημάτων και Γραφείων, που καταλαμβάνει καθεμία από τις κατηγορίες υπαλλήλων της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 53

Προαγωγή Γενικού Διευθυντή - Διευθυντών Επιλογή Προϊσταμένων

1. Σε Γενικό Διευθυντή προάγεται Διευθυντής του Ν.Σ.Κ. με τριετή υπηρεσία στο βαθμό του Διευθυντή με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών,

ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της περ. β' της παρ. 3 του άρθρου 46, στο οποίο εισηγείται Νομικός Σύμβουλος ή Πάρεδρος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

2. Η προαγωγή στο βαθμό του Διευθυντή γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 54 στο οποίο εισηγείται ο Γενικός Διευθυντής ή ένα μέλος του λειτουργός του Ν.Σ.Κ., ύστερα από ερώτημα του Προέδρου του Ν.Σ.Κ..

3. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων και των αυτοτελών Γραφείων επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της παρ. 2 του άρθρου 54, στο οποίο εισηγείται ο Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής ή ένα μέλος του λειτουργός του Ν.Σ.Κ., ύστερα από ερώτημα του Προέδρου του Ν.Σ.Κ.. Η τοποθέτηση των προϊσταμένων αυτών γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ..

Άρθρο 54 Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο

1. Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο για τον Γενικό Διευθυντή είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο της περ. β' της παρ. 3 του άρθρου 46. Χρέη εισηγητή εκτελεί Νομικός Σύμβουλος ή Πάρεδρος.

2. Το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο για το διοικητικό προσωπικό του Ν.Σ.Κ. συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου για ένα έτος και αποτελείται από:

α) Έναν Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή ομοιόβαθμό του.

β) Δύο Παρέδρους του Ν.Σ.Κ., με ισάριθμους ομοιό-βαθμους αναπληρωτές τους.

γ) Τον Γενικό Διευθυντή με αναπληρωτή έναν Διευθυντή.

δ) Έναν διοικητικό υπάλληλο με βαθμό Α', που εκλέγεται με ομοιόβαθμο αναπληρωτή του από τη Γενική Συνέλευση του συνδικαλιστικού οργάνου των διοικητικών υπαλλήλων του Ν.Σ.Κ., σύμφωνα με τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικαλιστικού οργάνου αυτού. Προς τούτο πριν από τη συγκρότηση του Συμβουλίου απευθύνεται πρόσκληση στο συνδικαλιστικό όργανο αυτό για να εκλέξει το παραπάνω μέλος του Συμβουλίου με τον αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που δεν το εκλέξει εντός είκοσι ημερών, η συγκρότηση του Συμβουλίου γίνεται και χωρίς το μέλος αυτό.

ε) Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται διοικητικός υπάλληλος με βαθμό Α' ή Β'. Χρέη εισηγητή εκτελεί μέλος του Συμβουλίου ή διοικητικός υπάλληλος με βαθμό Διευθυντή ή με βαθμό Α'.

στ) Το υπηρεσιακό-πειθαρχικό συμβούλιο αυτό ευρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία από τα πέντε μέλη του και αποφασίζει ή γνωμοδοτεί με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών στα οποία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Εάν σχηματισθούν περισσότερες από δύο γνώμες, όσοι ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να ακολουθήσουν μία από τις επικρατέστερες.

Άρθρο 55

Πειθαρχικές δικαιοδοσίες - Πειθαρχική δίωξη

1. Η πειθαρχική δικαιοδοσία στο διοικητικό προσωπικό του Ν.Σ.Κ. ασκείται:

ΦΕΚ 324

α) Για το Γενικό Διευθυντή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της περ. β' της παρ. 3 του άρθρου 46.

β) Για τους λοιπούς υπαλλήλους, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου.

2. Οι πειθαρχικές ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μπορούν να επιβληθούν και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ή τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ..

3. Αρμόδιοι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, σε όλο το διοικητικό προσωπικό, είναι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ..

Άρθρο 56 Υπερωριακή εργασία

Σε περίπτωση έκτακτης ή ειδικής υπηρεσιακής ανάγκης, μπορεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με απόφασή του, προσδιορίζοντας την ανάγκη, να καταρτίζει μετά από εισήγηση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. συνεργείο υπερωριακής εργασίας ή ομάδα εργασίας από το διοικητικό προσωπικό, προς αντιμετώπισή της. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και ιδιαίτερη αμοιβή για την εργασία αυτή κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 57 Γενικές ρυθμίσεις

1. Σε όλα τα θέματα του διοικητικού προσωπικού, που αφορούν στην πρόσληψη, τη διαδικασία επιλογής, στο διορισμό και τα σχετικά με αυτόν προσόντα, στην υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη, τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής, στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, στην πειθαρχική ευθύνη, στη λύση της υπηρεσιακής σχέσης και τις σχετικές διαδικασίες, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για τους διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, όπως ισχύουν κάθε φορά, εφόσον από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, δεν προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση.

2. Οι διοικητικές πράξεις, που εκδίδονται για τα θέματα του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ., που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., εφόσον στις λοιπές διατάξεις του παρόντος νόμου δεν προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση.

ΜΕΡΟΣΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 58

Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αποχωρεί αυτοδίκαια από την υπηρεσία, όταν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του. Ως ημέρα συμπλήρωσης του ορίου αυτού θεωρείται η 30ή Ιουνίου του έτους αποχώρησής του.

Άρθρο 59

Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν υπηρεσία πλέον των επτά ετών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υπηρεσία τους ως δοκίμων Δικαστικών Αντιπροσώπων, προάγονται στο βαθμό του Δικαστικού Αντιπροσώπου Α' ύστερα από σύμφωνη γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 44. Ο χρόνος που πλεονάζει πέραν της επταετίας λαμβάνεται υπόψη για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.

Άρθρο 60

Μέχρι να συγκροτηθούν τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια που προβλέπονται από την παρ. 3 του άρθρου 46 και την παρ. 2 του άρθρου 54 του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που υφίστανται μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου, η δε θητεία των μελών τους παρατείνεται αντίστοιχα. Η θητεία των μελών των παραπάνω Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων, που θα συγκροτηθούν για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του έτους συγκρότησής τους.

Άρθρο 61

1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που θα εκδοθεί μέσα σε ένα έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσδιορίζονται τα Νομικά Πρόσωπα και οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές που η νομική τους υπεράσπιση θα εξακολουθήσει να γίνεται ή θα γίνεται από το Ν.Σ.Κ..

2. Η πρώτη ετήσια έκθεση του άρθρου 3 θα αναφέρεται στο επόμενο έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ρυθμίζονται και κατά τροποποίηση των κειμένων διατάξεων : α) οι αρμοδιότητες της Γραμματείας του Ν.Σ.Κ., των Σχηματισμών- Γραφείων, του Κέντρου Πληροφορικής, Μελετών και Νομικών Εκδόσεων, της Διεύθυνσης Διοικητικού και Διοικητικής Μέριμνας, της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, β) οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις, οι εκπαιδευτικές, αναρρωτικές άδειες, η επιθεώρηση και γενικά η υπηρεσιακή κατάσταση του κύριου προσωπικού, γ) οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων δόκιμων Δικαστικών Αντιπροσώπων, ο τρόπος και η διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού, η σύνθεση και η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, η εξεταστέα ύλη, η βαθμολόγηση και η κατάταξη των υποψηφίων, δ) η πειθαρχική ευθύνη των μελών του Ν.Σ.Κ., οι ποινές, η πειθαρχική δικαιοδοσία και διαδικασία, ε) ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ανάθεσης της υπεράσπισης υποθέσεων του Δημοσίου σε δικηγόρους στην αλλοδαπή, ως και ο καθορισμός του ύψους της αμοιβής και του τρόπου εκκαθάρισής της, στ) και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εκτέλεση των διατάξεων του παρόντος νόμου.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και εισήγηση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μπορεί να γίνεται αναδιάταξη της οργάνωσης του Ν.Σ.Κ. με την κατάργηση σύμπηξη ή σύσταση υπηρεσιακών μονάδων και τη δημιουργία υπηρεσιών με αρμοδιότητες χειρισμού υποθέσεων ορισμένης κατηγορίας.

Άρθρο 62 Κατάργηση διατάξεων

Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που ρυθμίζονται με το νόμο αυτόν.

Άρθρο 63 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2002

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2002

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 34 * ΑΘΗΝΑ 104 32 * TELEX 223211 YPET GR * FAX 010 52 21 004 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http: www.et.gr e-mail: webmaster @ et.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ Φ.Ε.Κ.: Τηλ. 1464

Πληροφορίες Α.Ε. - Ε.Π.Ε. και λοιπών Φ.Ε.Κ.: 010 527 9000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ Φ.Ε.Κ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Βασ. Όλγας 227 - Τ.Κ. 54100 (0310) 423 956

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Γούναρη και Εθν. Αντίστασης

Τ.Κ. 185 31 010 4135 228

ΠΑΤΡΑ - Κορίνθου 327 - Τ.Κ. 262 23 (0610) 638 109 -110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Διοικητήριο Τ.Κ. 450 44 (06510) 87215

ΚΟΜΟΤΗΝΗ - Δημοκρατίας 1 Τ.Κ. 691 00_(05310) 22 858

ΛΑΡΙΣΑ - Διοικητήριο Τ.Κ. 411 10 ΚΕΡΚΥΡΑ - Σαμαρά 13 Τ.Κ. 491 00 ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 711 10 ΛΕΣΒΟΣ - Πλ. Κωνσταντινουπόλεως Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη

(0410)597449 (06610) 89 127 / 89 120 (0810) 396 223

(02510) 46 888 / 47 533

ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Σε έντυπη μορφή:

• Για τα ΦΕΚ από 1 μέχρι 40 σελίδες 1 euro.

• Για τα ΦΕΚ από 40 σελίδες και πάνω η τιμή προσαυξάνεται κατά 0,05 euro για κάθε επιπλέον σελίδα. Σε μορφή CD:

Τεύχος

Περίοδος

Τιμές σε

Τεύχος

Περίοδος

Τιμές σε

Εϋ^Ο

Εϋ^Ο

Α.Ε. & Ε.Π.Ε.

Μηνιαίο

Αναπτυξιακών Πράξεων

Α' και Β'

3μηνιαίο

και Συμβάσεων (Τ.Α.Π.Σ.)

Ετήσιο

Α', Β' και Δ'

3μηνιαίο

Νομικών Προσώπων

A'

Ετήσιο

Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)

Ετήσιο

B'

Ετήσιο

Δελτίο Εμπορικής και

Γ

Ετήσιο

Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Δ.Ε.Β.Ι.)

Ετήσιο

Δ'

Ετήσιο

Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου

Ετήσιο

Παράρτημα

Ετήσιο

Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων

Ετήσιο

Η τιμή πώλησης του Τεύχους Α.Ε. & Ε.Π.Ε. σε μορφή CD - rom για δημοσιεύματα μετά το 1994 καθορίζεται σε 30 euro ανά τεμάχιο, ύστερα από σχετική παραγγελία.

Η τιμή διάθεσης φωτοαντιΥράφων ΦΕΚ 0,15 euro ανά σελίδα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Φ.Ε.Κ.

Σε έντυπη μορφή

Από το Internet

Τεύχος Κ.Α.Ε. Προϋπολογισμού

Κ.Α.Ε. ΤΑΠΕΤ

Κ.Α.Ε. Προϋπολογισμού

Κ.Α.Ε. ΤΑΠΕΤ

euro

euro

euro

euro

Α' (Νόμοι, Π.Δ., Συμβάσεις κτλ.)

10,25

8,80

Β' (Υπουργικές αποφάσεις κτλ.)

14,65

10,25

Γ (Διορισμοί, απολύσεις κτλ. Δημ. Υπαλλήλων)

2,95

ΔΩΡΕΑΝ

--

Δ' (Απαλλοτριώσεις, πολεοδομία κτλ.)

14,65

7,35

Αναπτυξιακών Πράξεων και Συμβάσεων (Τ.Α.Π.Σ.)

7,35

4,40

Ν.Π.Δ.Δ. (Διορισμοί κτλ. προσωπικού Ν.Π.Δ.Δ.)

2,95

ΔΩΡΕΑΝ

--

Παράρτημα (Προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ κτλ.)

1,50

ΔΩΡΕΑΝ

--

Δελτίο Εμπορικής και Βιομ/κής Ιδιοκτησίας (Δ.Ε.Β.Ι.)

2,95

1,50

Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.)

ΔΩΡΕΑΝ

-

ΔΩΡΕΑΝ

--

Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.

ΔΩΡΕΑΝ

-

ΔΩΡΕΑΝ

--

Ανωνύμων Εταιρειών & Ε.Π.Ε.

2.054

102,70

29,35

Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων (Δ.Δ.Σ.)

10,25

4,40

Α', Β' και Δ'

17,60

Το κόστος για την ετήσια συνδρομή σε ηλεκτρονική μορφή για τα προηγούμενα έτη προσαυξάνεται πέραν του ποσού της ετήσιας συνδρομής του έτους 2002 κατά 6 euro ανά έτος παλαιότητας και κατά τεύχος

* Οι συνδρομές του εσωτερικού προπληρώνονται στις ΔΟΥ που δίνουν αποδεικτικό είσπραξης (διπλότυπο) το οποίο με τη φροντίδα του ενδιαφερομένου πρέπει να στέλνεται στην Υπηρεσία του Εθνικού Τυπογραφείου.

* Η πληρωμή του υπέρ ΤΑΠΕΤ ποσοστού που αντιστοιχεί σε συνδρομές, εισπράττεται και από τις ΔΟΥ.

* Οι συνδρομητές του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα λήψης των δημοσιευμάτων μέσω internet, με την καταβολή των αντίστοιχων ποσών συνδρομής και ΤΑΠΕΤ.

* Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Δήμοι, οι Κοινότητες ως και οι επιχειρήσεις αυτών πληρώνουν το μισό χρηματικό ποσό της συνδρομής και ολόκληρο το ποσό υπέρ του ΤΑΠΕΤ.

* Η συνδρομή ισχύει για ένα χρόνο, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Δεν εγγράφονται συνδρομητές για μικρότερο χρονικό διάστημα.

* Η εγγραφή ή ανανέωση της συνδρομής πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

* Αντίγραφα διπλοτύπων, ταχυδρομικές επιταγές και χρηματικά γραμμάτια δεν γίνονται δεκτά.

Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών λειτουργούν καθημερινά από 08.00' έως 13.00'

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ