logo-print

Την αναγνώριση των ρομπότ ως «ηλεκτρονικών προσώπων» ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να δημιουργήσει ένα νομικό στάτους «ηλεκτρονικών προσώπων» για τα εργαζόμενα ρομπότ, το οποίο θα συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα

26/06/2016

16/11/2017

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Με νέα του πρόταση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να χαρακτηρίζονται τα ρομπότ σε χώρους εργασίας ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα» και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση για αυτά.

Στόχος του σχεδίου αυτού, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαΐου, είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εισαγωγή ρομπότ στο εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να δημιουργήσει ένα νομικό στάτους «ηλεκτρονικών προσώπων» για τα εργαζόμενα ρομπότ, το οποία θα συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική: Ηθικές και νομικές προκλήσεις

Η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής απαιτεί την προσαρμογή της νομοθεσίας για την φορολόγηση και τη νομική ευθύνη, αλλά εταιρίες ρομποτικής έχουν εκφράσει ήδη τις έντονες διαφωνίες τους στην προτεινόμενη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι είναι περίπλοκη και πρώιμη, σύμφωνα με το Reuters.

Όσο παράδοξη και να ακούγεται μια πρόταση σαν κι αυτή, είναι αλήθεια ότι η αυξανόμενη χρήση ρομπότ σε ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών δραστηριοτήτων δημιουργεί φόβους για ανεργία, ανισότητα κατανομής του πλούτου και αποξένωση.

Πάντως, ακόμα και αν η πρόταση κερδίσει την υποστήριξη των περισσότερων δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που κρίνεται ως δύσκολο, αυτό δε θα δεσμεύει την Επιτροπή, καθώς το Κοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Φωτογραφία από wikimedia.org

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας