logo-print

Τι συνεπάγεται η προσωρινή αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Τουρκία;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα κράτος να παρεκκλίνει από το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και το άρθρο 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας)

26/07/2016

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland, επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από την τουρκική κυβέρνηση, με την οποία ενημερώθηκε πως η επιβολή τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, μπορεί να περιλαμβάνει και μέτρα που παρεκκλίνουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η προσωρινή παρέκκλιση από την ΕΣΔΑ ενός μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται στο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που απειλεί την επιβίωση του έθνους, αλλά σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα:

«Όπως έχει καταστήσει σαφές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν παρεκκλίσεις πρέπει να είναι ανάλογες με την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα κράτος να παρεκκλίνει από το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή), το άρθρο 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) και το άρθρο 7 (καμία ποινή χωρίς νόμο)».

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία ανέστειλε την εφαρμογή της ΕΣΔΑ

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Jagland επισήμανε ότι παρά την προσωρινή παρέκκλιση από την ΕΣΔΑ, τα άτομα που έχουν πέσει θύμα παραβίασης των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα των μέτρων που επιβάλλονται δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα έχουν το δικαίωμα τα προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ, το οποίο θα αποφασίζει για το αν η συγκεκριμένη ενέργεια της χώρας είναι σύμφωνη με την ΕΣΔΑ.

Τέλος, ο κ. Jagland δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα των κρατών μελών να ανταποκριθούν στις απειλές για την ασφάλειά τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα εστιάζει στην προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την οποία εξαρτάται η μελλοντική σταθερότητα της Τουρκίας.

Πηγή: coe.int

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send