logo-print

«Όχι» στο Brexit χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου είπε το Ανώτερο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανατροπή στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ

03/11/2016

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit έθεσε μόλις πριν λίγο το Ανώτερο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το High Court αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χρήση του βασιλικού προνομίου (royal prerogative), χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η απόφαση αποτελεί έκπληξη για μεγάλη μερίδα των Βρετανών, καθώς πλέον καθίσταται σχεδόν ανέφικτη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η πρωθυπουργός του ΗΒ, Theresa May, για κίνηση των διαδικασιών αποχώρησης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: BREXIT: Πρώτη φορά άρθρο 50 Συνθήκη της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, Τζον Κερ, ο οποίος συνέταξε το περίφημο άρθρο 50, δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit ακόμα και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση, η οποία εκδόθηκε έπειτα από διαδικασία που διήρκησε δυόμισι εβδομάδες, αναφέρει ότι ο πιο θεμελιώδης κανόνας του συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως μπορεί μόνη της να κινήσει τις διαδικασίες για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβένρηση έκανε ήδη γνωστή την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση επί της αποφάσεως στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send