logo-print

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη δικαστική απόφαση περί Brexit

Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της δίκης, γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση το Δικαστήριο και ποια είναι τα επόμενα βήματα

07/11/2016

29/01/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Την περασμένη Πέμπτη το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (High Court) έκρινε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (‘ΣΕΕ’) για αποχώρηση από την ΕΕ, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Επρόκειτο για δίκη, η οποία είχε ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου 2016.

Το επίδικο ζήτημα αφορούσε το κατά πόσον είναι αναγκαία η σύμπραξη του Κοινοβουλίου στην απόφαση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 ΣΕΕ. Σύμφωνα με την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης, η ενεργοποίήση του άρθρου 50 ΣΕΕ εμπίπτει στις εκτελεστικές της εξουσίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την παρέμβαση του Κοινοβουλίου στη διαδικασία – θέση που ωστόσο κρίθηκε εν προκειμένω ως αβάσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε 3 σημεία:

1. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξοπλίσει με πληθώρα δικαιωμάτων τους Βρετανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης πολιτών, αλλά και τα δικαιώματα που προβλέπονται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δικαιώματα των οποίων η διατήρηση απειλείται ενόψει Brexit. Πρόκειται για δικαιώματα τα οποία είχαν χορηγηθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, και ως εκ τούτου μόνο το ίδιο το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει επί την αφαίρεσή των. Με άλλα λόγια, η χορήγηση και η αφαίρεση των εν λόγω δικαιωμάτων αποτελούν αρμοδιότητες που δεν εμπίπτουν στις "προνομιακές εξουσίες" (prerogative powers) της Κυβέρνησης, και επομένως η συμμετοχή του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

2. Οι δικαστές υπογράμμισαν ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν - και δεν προοριζόταν εξαρχής να είναι – δεσμευτικό για το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το δικαστήριο το δημοψήφισμα δεν μπορεί να παρακάμψει τη θεμελιώδη αρχή της «κυριαρχίας του Κοινοβουλίου».

3. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η προσφυγή της Κυβέρνησης του ΗΒ κατά της απόφασης του High Court στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (Supreme Court). Το δικαστήριο έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα εξετάσει την υπόθεση με τη μέγιστη προβλεπόμενη σύνθεσή του (11 δικαστές), πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αναμένεται να προκύψουν ζητήματα αμεροληψίας των δικαστών, καθότι τέσσερις από τους δικαστές που θα λάβουν την τελική απόφαση έχουν εμπλακεί στο παρελθόν με φιλοευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: ένας έχει συμμετάσχει στη συγκρότηση οργάνωσης νομικών με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής ενωποίησης, ο δεύτερος έχει αποτελέσει κριτή επιλογής δικαστών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ενώ άλλοι δύο υπήρξαν δικαστές στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου έγινε άμεσα γνωστό, ενώ η απόφαση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εντός λίγων λεπτών από τη δημοσίευσή της.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη απόφαση εδώ και την περίληψή της εδώ.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Αγωγή περί κλήρου