logo-print

Κώδικας Δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο: Τι προβλέπει

Προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών, την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των συναλλαγών

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Προσωπικές Εταιρείες

Τη θωράκιση και προστασία των καταναλωτών στην εποχή των online αγορών έχει στο επίκεντρο του ο “Κώδικας Δεοντολογίας” για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που υπεγράφη χθες.

Ο Κώδικας θέτει τις γενικές αρχές και ορίζει τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα κείμενο εθελούσιας δέσμευσης, που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την συνδρομή μιας σειράς φορέων, μεταξύ των οποίων ο ΣΕΠΕ, αλλά και εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων. 

Διαβάστε επίσης: Κυρώθηκε ο Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας: Νέοι δεσμευτικοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών

Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα αποτελέσει το απαραίτητο πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών, την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των συναλλαγών για online αγορές.

Μέσω του Κώδικα, μεταξύ άλλων, θωρακίζονται δικαιώματα του καταναλωτή απαραίτητα την εποχή των ηλεκτρονικών αγορών.

Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι ο καταναλωτής έχει αναφαίρετο δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης από την αγορά του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Κώδικας, πριν ο καταναλωτής δεσμευτεί συμβατικώς, ο προμηθευτής πρέπει να τον ενημερώσει, με σαφή, ευκρινή και κατανοητό τρόπο, στη γλώσσα του, για το δικαίωμά του να υπαναχωρήσει αναιτίως και αζημίως, εντός της νομίμως προβλεπόμενης προθεσμίας των 14 ημερών, που αρχίζει από το χρονικό σημείο που καθορίζει κάθε φορά ο νόμος.

Δείτε το σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Η Διαμεσολάβηση