logo-print

Κι όμως, μία εικόνα GIF μπορεί να αποτελεί «θανατηφόρο όπλο»

Μία ενδιαφέρουσα (και πρωτοφανής) απόφαση στις ΗΠΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024

Τα GIF (Graphics Interchange Format), οι κινούμενες εικόνες που κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο, χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, κυρίως διασκέδασης και marketing.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρωτοφανή απόφαση δικαστικού συμβουλίου στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ένα GIF μπορεί να αποτελεί και «θανατηφόρο όπλο» (deadly weapon).

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπόθεση ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, όταν ο κατηγορούμενος John Rayne Rivello απέστειλε μέσω Twitter ένα GIF με έντονες εναλλαγές στο φωτισμό προς τον δημοσιογράφο Kurt Eichenwald.

Ο δημοσιογράφος έχει δηλώσει δημόσια ότι πάσχει από επιληψία και η αποστολή του GIF από τον Rivello είχε, σύμφωνα με το συμβούλιο, ως σκοπό την πρόκληση επιληπτικού επεισοδίου, κάτι που πράγματι συνέβη, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του Eichenwald.

Το συμβούλιο, ωστόσο, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε «ένα Tweet, ένα GIF, μία ηλεκτρονική συσκευή και τα χέρια του» για να διαπράξει εναντίον του Eichenwald «επίθεση με χρήση θανατηφόρου όπλου», όπως θα μπορούσε να κάνει και με ένα όπλο ή ένα μαχαίρι.

Ο αποστολέας, ο οποίος εντοπίστηκε από το FBI μέσω του iPhone του, είχε αποστείλει μία σειρά απειλητικών μηνυμάτων και tweets προς τον Eichenwald, μεταξύ των οποίων ένα στο οποίο ανέφερε ότι του αξίζει επιληπτική κρίση για τις αναρτήσεις του.

Η αλήθεια είναι πως οι διάλογοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη στο Twitter ξεφεύγουν κάποιες φορές από τα όρια, ωστόσο, η απόφαση του συμβουλίου να χαρακτηρίσει το GIF ως θανατηφόρο όπλο είναι πρωτοφανής στα νομικά χρονικά.

Η υπερασπιστική γραμμή του Rivello αναμένεται να δομηθεί γύρω από επιχειρήματα σχετικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία καλύπτει έργα τέχνης και εικόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Danielle Citron, ειδικό σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου στο Πανεπιστήμιο του Maryland, η άμεση στόχευση και η δήλωση της πρόθεσης του Rivello να βλάψει συγκεκριμένα τον Eichenwald καθιστά δύσκολη την αξιοποίηση επιχειρημάτων περί ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: theverge.com

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

send