logo-print

Ανετράπη η καταδίκη του πρώην προγραμματιστή της Goldman Sachs για κλοπή πηγαίου κώδικα

Ο Ρωσο-αμερικανός προγραμματιστής είχε καταδικαστεί για την κλοπή πηγαίου κώδικα διαπραγμάτευσης υψηλής συχνότητας (high-frequency trading source code), μετά την αποχώρησή του από την Goldman Sachs

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμες Εταιρίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Sergey Aleynikov, ενός προγραμματιστή που είχε καταδικαστεί για την κλοπή πηγαίου κώδικα διαπραγμάτευσης υψηλής συχνότητας (high-frequency trading source code), μετά την αποχώρησή του από την Goldman Sachs το 2009.

Ο ρωσο-αμερικανός προγραμματιστής είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο, με τις κατηγορίες της κλοπής εμπορικών μυστικών και της μεταφοράς κλοπιμαίων.

Ο Aleynikov αφέθηκε ελεύθερος το 2012, έπειτα από την απόφαση του ομοσπονδιακού Εφετείου, η οποία ανέφερε ότι ο Aleynikov δεν έκλεψε τίποτα με υλική υπόσταση όταν αντέγραψε τον πηγαίο κώδικα, καθώς η πράξη τελέστηκε μέσω διαδικτύου και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τη νομοθεσία για κλοπιμαία.

Μετά από αυτή την απόφαση, η εισαγγελία του απήγγειλε νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της Νέας Υόρκης αναφορικά με την παράνομη χρήση μυστικού επιστημονικού υλικού.

Αν και το συγκεκριμένο νομοθέτημα αναφέρεται συγκεκριμένα σε «απτή αναπαραγωγή» (tangible reproduction), ο Aleynikov κρίθηκε πρωτόδικα ένοχος σε δίκη που διεξήχθη το Μάιο.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα του ομοσπονδιακό εφετείο ως προς την ερμηνεία του όρου «απτή αναπαραγωγή», ανέτρεψε και πάλι την απόφαση εις βάρος του Aleynikov.

«Τα δεδομένα της ψηφιακής εποχής απαιτούν αναμφίβολα περαιτέρω βελτίωση της ποινικής μας νομοθεσίας.

Η δουλειά των δικαστηρίων, ωστόσο, είναι να εφαρμόζουν τους νόμους που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς μπορούν να προσφύγουν περαιτέρω εναντίον της απόφασης, παρά τη σύγχυση που προκαλεί το όνομα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή: nytimes.com

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση