logo-print

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τέθηκε αντιμέτωπο με δικηγόρους και νίκησε

Απειλούνται οι δικηγόροι από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης;

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Οι προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου - ενίοτε με δόσεις υπερβολής - σε πολλά οικονομικά και πολιτικά fora ανά τον κόσμο.

Η αντικατάσταση των ανθρώπων από «μηχανές» σε αρκετά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα οδηγοί φορτηγών και μεταφραστές, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι καμία θέση εργασίας, ανεξαρτήτως ειδίκευσης και πολυπλοκότητας, δεν είναι ασφαλής.

Τα νέα που έρχονται για τους δικηγόρους από το Ηνωμένο Βασίλειο θα προκαλέσουν σίγουρα συζητήσεις:

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τέθηκε αντιμέτωπο με 100 δικηγόρους από τις πιο επιφανείς εταιρείες του Λονδίνου και ανεδείχθη νικητής.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος «δικηγόρος - ρομπότ» παρέχει 1000 διαφορετικές υπηρεσίες σε όλες τις ΗΠΑ (vid)

Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι διοργανωτές έδωσαν στους δικηγόρους και το σύστημα AI, με την ονομασία CaseCruncher Alpha, τα βασικά γεγονότα εκατοντάδων περιπτώσεων εσφαλμένων πωλήσεων στα πλαίσια ασφάλισης προστασίας πληρωμών (PPI) και τους ζητήθηκε να προβλέψουν αν το γραφείο του Financial Ombudsman (φορέας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως) θα κάνει δεκτά τα σχετικά αιτήματα.

Συνολικά, τα διαγωνιζόμενα μέρη υπέβαλαν 775 προβλέψεις, στις οποίες το CaseCruncher είχε ποσοστό επιτυχίας 86,6%, ενώ οι δικηγόροι 66,3%.

Εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα μοιάζει αρκετά αρνητικό για τους δικηγόρους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Προς το παρόν, οι μηχανές είναι καλύτερες από τον άνθρωπο στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων μόνο όταν το ερώτημα ορίζεται επακριβώς.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος έως ότου μία μηχανή μπορέσει να υποκαταστήσει το έργο των δικηγόρων.

Συστήματα όπως το CaseCruncher, το οποίο αποτελεί έργο τριών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cambridge (Jozef Maruscak, Rebecca Agliolo και Ludwig Bull), θέτουν προβληματισμούς ως προς το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους δικηγόρους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι νέοι δικηγόροι απειλούνται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης;

Προς το παρόν τα συστήματα αυτά μπορούν να αναλύσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τις περισσότερες από τις ικανότητες σύνθετης ανάλυσης ή άλλες αρετές που διαθέτει ένας δικηγόρος.

Όπως αναφέρει στο BBC ο Ian Dodd της Premonition, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει αρκετές από τις «αγγαρείες» που κάνουν οι νέοι δικηγόροι, όμως καμία μηχανή δεν μπορεί να μιλήσει με πελάτη ή να διατυπώσει επιχειρήματα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"The knowledge jobs will go, the wisdom jobs will stay", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από bbc.com και thenextweb.com

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ