logo-print

Τήρηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού των υπαλλήλων των πλειστηριασμών (ΚΥΑ)

Κάθε συμβολαιογράφος δύναται να δηλώσει ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό σε περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι τήρησης και γνωστοποίησης στα πιστωτικά ιδρύματα του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των συμβολαιογράφων που ενεργούν ως υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έναντι όλων των δανειστών τους και για χρέη και οφειλές τους από κάθε αιτία.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, κάθε συμβολαιογράφος δύναται να δηλώσει ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό σε περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός είναι μοναδικός ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Διαδικασία γνωστοποίησης λογαριασμού

Ειδικότερα, στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι με δήλωση του συμβολαιογράφου προς πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα καθορίζεται ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που ανοίγεται σε αυτό και εξυπηρετεί αποκλειστικά την επαγγελματική του δραστηριότητα ως υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Στον τραπεζικό λογαριασμό πιστώνονται αποκλειστικά η εγγύηση, το τέλος χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και το πλειστηρίασμα εκάστου πλειστηριασμού.

Σε περίπτωση που τηρείται ήδη τραπεζικός λογαριασμός σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, ο συμβολαιογράφος δύναται να προβεί σε τροποποίηση των όρων του συγκεκριμένου λογαριασμού, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις των δυο προηγούμενων εδαφίων.

Κάθε συμβολαιογράφος δύναται να προβεί σε άνοιγμα νέου ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού του.

Είναι δυνατή η τήρηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού σε ξένο νόμισμα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Δείτε αναλυτικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση 86979 οικ/29.11.2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send