logo-print

Παράταση της διαβούλευσης του σ/ν για τη διαμεσολάβηση ζητούν δικαστές και δικηγόροι

Αναγκαία η παράταση της διαβούλευσης σύμφωνα με το ΔΣΑ - Ευθεία παραβίαση των αρχών Καλής Νομοθέτησης καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών

02/01/2018

02/01/2018

Η Διαμεσολάβηση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Με ανακοινώσεις τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητούν την παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης».

Διαβάστε σχετικά: Εκ βάθρων μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης (Σχέδιο Νόμου)

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρει πως είναι αναγκαίο να δοθεί επαρκής χρόνος, τουλάχιστον είκοσι ημερών, προκειμένου οι θεσμικοί φορείς, όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, να διατυπώσουν επισήμως τις θέσεις τους, κατόπιν σύγκλησης και απόφασης των συλλογικών τους οργάνων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «παρότι η αναβάθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης αποτελεί κοινό στόχο, η παροχή βραχύτατου χρόνου είναι αναντίστοιχη της σπουδαιότητας  της πρωτοβουλίας, και εμποδίζει στην πράξη την συμμετοχή τόσο των ιδιωτών όσο και των θεσμικών φορέων με την διατύπωση τεκμηριωμένων  απόψεων και παρατηρήσεων επί των σχετικών ρυθμίσεων».

Σε σαφώς πιο αυστηρό τόνο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει στην επιστολή της ότι ο τρόπος διεξαγωγής της διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του άρθρου 6 του Νόμου 4048/2012 (Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης).

Ειδικότερα, η ΕΝΔΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, εφόσον η διαβούλευση ξεκίνησε στις 28-12-2017, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018.

«Παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε (05) ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους(αναφέρει σχετικά: Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις).

Ενόψει τούτων θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018, όπως ορίζει ο Νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΔΕ.

Να σημειωθεί ότι η διαβούλευση ολοκληρώθηκε σήμερα στις 14:00, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 100 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων αφορά στο άρθρο 5 περί της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης.

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΝΔΕ εδώ και την επιστολή του ΔΣΑ εδώ.

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ