logo-print

Στ. Κοντονής: «Εμβληματικό» το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση - Στις 12 Ιανουαρίου η ψήφισή του

Κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσύνη - Ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων

04/01/2018

08/01/2018

Η Διαμεσολάβηση
Η Διαμεσολάβηση

«Εμβληματικό νομοθέτημα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο στόχος του σχεδίου νόμου είναι διττός: αφενός η αποφόρτιση των δικαστηρίων και αφετέρου η εμπέδωση της δυνατότητας συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.

Ως προς το κόστος της διαδικασίας, ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι «θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι, το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι μέσω του νέου πλαισίου ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων.

Υπερασπιζόμενος των νέων ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σχεδίασε και προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη, και αποτελεί «ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία παρότι εφαρμόζεται από το 2010».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «δομικά λανθασμένες αντιλήψεις», καθώς δεν θα πρέπει όλες οι διαφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Τέλος, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του θεσμού αναμένονται σε βάθος τριετίας, ενώ ενημέρωσε ότι μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου θα προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της δικαστικής διαμεσολάβησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, κατέστησε σαφές ότι στις υποθέσεις που υποχρεωτικά θα περνούν από το στάδιο της διαμεσολάβησης, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική και η επίλυση των διαφορών στο στάδιο αυτό, συγκαταλέγονται διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων, υποθέσεις τροχαίων (χωρίς σωματική βλάβη) - αποζημιώσεις, ιατρικής αμέλειας (και θανάτου), εργατικές καθώς και πλείστες όσες οικογενειακές διαφορές.

Δείτε σχετικά: Εκ βάθρων μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης (Σχέδιο Νόμου) 

Παράταση της διαβούλευσης του σ/ν για τη διαμεσολάβηση ζητούν δικαστές και δικηγόροι

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send