logo-print

Θέμα μείωσης του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες έθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης

Το σχέδιο Οδηγίας για την εναρμόνιση των καθεστώτων ΦΠΑ στην ΕΕ προτείνει 2 κλίμακες για όλα τα κράτη μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5%

16/02/2018

16/02/2018

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες έθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία, στο Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) που συνεδρίασε στην Βιέννη, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και Πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, (και μέλη τους Νίκο Κουτκιά, Πάνο Αλεξανδρή, Παναγιώτη Περάκη, Χάρη Κονδύλη και τον τ. Πρόεδρο του CCBE Ευάγγελο Τσουρούλη) έθεσε το ζήτημα της επιβεβλημένης κατάργησης, άλλως της δραστικής μείωσης του ΦΠΑ, και σε κάθε περίπτωση της υπαγωγής των νομικών υπηρεσιών στη χαμηλή κλίμακα.

Το σχέδιο Οδηγίας -που προτείνεται προς τον σκοπό μεγαλύτερης εναρμόνισης των καθεστώτων ΦΠΑ στην ΕΕ- προτείνει δυο μόνον κλίμακες για όλα τα Κράτη μέλη, με κατώτατο συντελεστή το 5 %.

Αφήνει, κατά τα λοιπά, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να καθορίσουν το ύψος των συντελεστών κάθε κλίμακας

Στον ανώτερο συντελεστή του σχετικού Παραρτήματος του σχεδίου Οδηγίας απαριθμείται μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών (λ.χ. είδη πολυτελείας) που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εντάσσονται σε αυτόν για όλα τα Κράτη-Μέλη, στις οποίες ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Επί της συγκεκριμένης Οοδηγίας, εκκρεμεί ακόμη η έκφραση γνώμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με τελικό στάδιο την υιοθέτησή της ή μη από το Συμβούλιο Υπουργών.

Το CCBE, συζήτησε το θέμα, κοινή δε ήταν η θέση όλων ότι η κατά τα ανωτέρω επικείμενη αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία ν' αντιμετωπισθεί με επιτυχία το φλέγον για όλους τους δικηγόρους των κρατών – μελών θέμα του ΦΠΑ. Από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο προς την κατεύθυνση αυτή να υπάρξει μια επίσημη θέση - ανακοίνωση του CCBE για το θέμα.

Εκ μέρους του Προεδρείου τονίστηκε ότι το ζήτημα θα συνεχίσει να παρακολουθείται προσεκτικά και θα υπάρχει ενημέρωση για κάθε εξέλιξη, διατυπώθηκε δε η σύσταση προς όλες τις αντιπροσωπείες να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή στις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωβουλευτές κάθε χώρας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για το ζήτημα του ΦΠΑ -ως Ολομέλεια αλλά και ως Σύλλογοι- με απευθείας συναντήσεις, τόσο με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, όσο και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, αλλά και με τους Ευρωπαίους επιτελείς της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΕΕ (σχετικά αιτήματα έχουν ήδη αποσταλεί).

Όσον αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση έχουμε αποστείλει, ως Ολομέλεια, αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο, Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Πέραν του ζητήματος του ΦΠΑ, στην συνεδρίαση του CCBE συζητήθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η διαιτησία, η πολιτική καταπολέμησης μαύρου χρήματος, οι επιπτώσεις στους δικηγόρους από το ΒREXIT και άλλα.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική ενημέρωση από τον ΔΣΑ εδώ.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Ζητήματα δικηγορίας, δικαιωμάτων πολιτών και δικαιοδοσίας δικαστηρίων στη διαπραγμάτευση αποχώρησης

Πηγή: dsa.gr
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο