logo-print

3 Μαΐου 2018: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, κας Federica Mogherini, εξ ονόματος της Eυρωπαϊκής Ένωσης

03/05/2018

03/05/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, κας Federica Mogherini, εξ ονόματος της EΕ, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας στις 3 Μαΐου 2018

Σήμερα εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σε μια δύσκολη συγκυρία για τη δημοσιογραφία. Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου απειλούνται παγκοσμίως.

Οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων συνιστούν επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας όλων μας. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν τη βία κατά των δημοσιογράφων, να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους, ιδίως δε των γυναικών δημοσιογράφων, και να προσαγάγουν τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των πράξεων βίας στη δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιωμένη στις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και της ελευθερίας και πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, όπως κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η ελευθερία του τύπου διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ορθής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της λογοδοσίας των κρατών και για την παρακολούθηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και μη, τα οποία χαρακτηρίζονται από ελευθερία, πολυμορφία και ανεξαρτησία, αποτελούν τους πυλώνες της πλουραλιστικής και ανοιχτής κοινωνίας και η ευθύνη τους είναι μεγάλη: οφείλουν να εγγυώνται τη μετάδοση επαληθευμένων και ορθών πληροφοριών στο κοινό.

Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των πολιτικών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ. Η νομοθεσία, οι πολιτικές και τα μέσα της ΕΕ αποσκοπούν να ενισχύσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ένωση και να βελτιώσουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την πολυμορφία των πληροφοριών που παρέχονται μέσω του διαδικτύου. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί στοχευμένα έργα σε τρίτες χώρες με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, της πρόσβασης του κοινού στην πληροφόρηση και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η ΕΕ θα καταδικάζει συστηματικά τη βία κατά των δημοσιογράφων και θα αντιτίθεται – στα πλαίσια διμερών επαφών με τρίτες χώρες καθώς και σε πολυμερή και περιφερειακά φόρουμ – σε οιαδήποτε νομοθεσία, κανονισμό ή πολιτική πίεση που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, θα λαμβάνει δε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και συντακτών ιστολογίων (bloggers), συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, μερικές φορές μέσω της μετεγκατάστασης.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την απόφαση της ΕΕ να εξακολουθήσει να προστατεύει και να προαγάγει, με κάθε μέσον και ανεξαρτήτως συνόρων, την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, ως δικαιώματα που ασκούνται από τον καθέναν και παντού, βάσει των αρχών της ισότητας, της μη διάκρισης και της καθολικότητας.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πολιτειολογία