logo-print

WTO: Απορρίφθηκε οριστικά η προσφυγή των ΗΠΑ κατά της ΕΕ στη διαφορά για την Airbus

Η συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ δεν έγινε δεκτή από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου - το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) - στην υπόθεση της διαφοράς που είχαν κινήσει οι ΗΠΑ για τη στήριξη της Airbus. Η έκθεση απορρίπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι η ΕΕ δεν συμμορφώθηκε με τα πορίσματα του ΠΟΕ.

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο απέρριψε την Τρίτη, 15-05-2018, οριστικά όλους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η στήριξη της ΕΕ είναι αυστηρά «απαγορευμένη» με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της ΕΕ προς την Airbus, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της προσφυγής των ΗΠΑ, είχε λήξει το 2011. Αποφάνθηκε ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, η ΕΕ δεν υποχρεούται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά κρατική στήριξη που δεν υφίσταται πλέον, όπως η εικαζόμενη στήριξη για τα μοντέλα αεροσκαφών A300, A310, A320 και A330/A340.

Σύμφωνα με την απόφαση, απομένουν λίγες μόνο υποχρεώσεις συμμόρφωσης προκειμένου η ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους κανόνες του ΠΟΕ. Οι υποχρεώσεις αυτές συνδέονται με επιστρεπτέα δάνεια που δόθηκαν στα νεότερα μοντέλα A380 και A350 XWB. Δεν υπάρχουν υποχρεώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται για τα αεροσκάφη μονού διαδρόμου.

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο υποβάθμισε επίσης σημαντικά την εκτίμηση περί οικονομικής ζημίας την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, προκάλεσε στις πωλήσεις αεροσκαφών της Boeing η στήριξη της ΕΕ. Οι ΗΠΑ είχαν υποβάλει 218 ισχυρισμούς περί «δυσμενών συνεπειών», όπως η απώλεια πωλήσεων, για την Boeing ως αποτέλεσμα της εικαζόμενης στήριξης προς την Airbus. Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο απέρριψε το 94 % των ισχυρισμών των ΗΠΑ και αποδέχτηκε μόνο 14 περιπτώσεις στις οποίες η στήριξη είχε επηρεάσει αρνητικά την Boeing. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν αποκλειστικά τη στήριξη που είχε δοθεί για τα μοντέλα A350 XWB και A380.

Η ΕΕ θα λάβει πλέον άμεσα μέτρα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες του ΠΟΕ όσον αφορά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.

Δήλωση

Η επίτροπος κ. Μάλστρομ δήλωσε τα εξής: «Σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του οργανισμού, απέρριψε οριστικά την προσφυγή των ΗΠΑ με την οποία αμφισβητούσαν το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της ΕΕ προς την Airbus και συμφώνησε ότι η ΕΕ έχει, σε μεγάλο βαθμό, συμμορφωθεί με τα αρχικά πορίσματά του. Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι απέρριψε τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η στήριξη αυτή είχε προκαλέσει ζημία στις πωλήσεις αεροσκαφών της Boeing. Η ΕΕ θα αναλάβει πλέον ταχεία δράση για να εξασφαλίσει την πλήρη ευθυγράμμιση με την τελική απόφαση του ΠΟΕ στην εν λόγω υπόθεση. Προσβλέπουμε, επίσης, στην επικείμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου για τη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τια πορίσματα του ΠΟΕ σχετικά με τιημαζική και συνεχής κρατική στήριξη προς την Boeing.»

Ιστορικό

Η αρχική υπόθεση του ΠΟΕ κινήθηκε το 2004. Οι ΗΠΑ είχαν προσφύγει κατά στήριξης που είχαν χορηγήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Airbus για την ανάπτυξη και την παραγωγή της σειράς προγραμμάτων της για μεγάλα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας.

Ο ΠΟΕ αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση το 2011, αλλά οι ΗΠΑ έκριναν ότι η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για την ανάκληση των επιδοτήσεων προς την Airbus ή για την άρση των οικονομικών επιπτώσεων των επιδοτήσεων αυτών στην Boeing. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ κίνησαν διαδικασία συμμόρφωσης κατά της ΕΕ στην οποία αμφισβήτησαν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες. Η σημερινή ενέργεια αποτελεί το τέλος της διαδικασίας συμμόρφωσης, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ.

Η ΕΕ κίνησε παράλληλη υπόθεση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κρατική στήριξη που χορηγήθηκε σε αεροσκάφη της Boeing το 2005. Σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμαστε στο στάδιο της διαδικασίας συμμόρφωσης, αφότου η ΕΕ υποστήριξε ενώπιον του ΠΟΕ ότι οι ΗΠΑ δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαφορά και το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΠΟΕ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο