logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Η εθνική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών μπορεί να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες

Αεροπορικές μεταφορές – Αποζημίωση των επιβατών και παροχή βοήθειας σε αυτούς – Εθνική ρύθμιση που παρέχει στον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού την εξουσία να διατάσσει τον αερομεταφορέα να καταβάλει την οφειλόμενη σε επιβάτη αποζημίωση – Δικαίωμα προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου

30/09/2022

30/09/2022

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος 

Με τη δημοσιευθείσα στις 29-09-2022 απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι η εθνική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 261/2004 [κανονισμού για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης] μπορεί, κατόπιν ατομικών καταγγελιών, να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες.

Σύμφωνα με το ΔΕΕ, τούτο ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος της έχει απονείμει τη σχετική αρμοδιότητα.

Ιστορικό της υπόθεσης

Μετά από καθυστέρηση άνω των τριών ωρών της πτήσης τους από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Βουδαπέστη, ορισμένοι επιβάτες προσέφυγαν στην ουγγρική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών προκειμένου αυτή να υποχρεώσει τη LOT, δηλαδή τον εμπλεκόμενο αερομεταφορέα, να καταβάλει την αποζημίωση που προβλέπεται στον κανονισμό. 

Η ουγγρική αρχή διαπίστωσε παράβαση του κανονισμού και υποχρέωσε τη LOT να καταβάλει αποζημίωση ύψους 600 ευρώ σε κάθε θιγόμενο επιβάτη. 

Εκτιμώντας ότι η εν λόγω αρχή δεν ήταν αρμόδια να επιβάλει την καταβολή τέτοιας αποζημίωσης επειδή τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνο τα εθνικά δικαστήρια, η LOT προσέβαλε την απόφαση της αρχής ενώπιον του δικαστηρίου Βουδαπέστης- Πρωτευούσης. Το εν λόγω δικαστήριο ζήτησε από το Δικαστήριο να διευκρινίσει αν ο αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 261/2004 εθνικός φορέας, στον οποίο έχει υποβληθεί ατομική καταγγελία επιβάτη, μπορεί να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να καταβάλει αποζημίωση για παράβαση του κανονισμού

Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την απόφασή του αυτή, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι ο κανονισμός (ΕΚ) 261/2004 δεν υποχρεώνει μεν τον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του να λαμβάνει μέτρα καταναγκασμού κατόπιν ατομικών καταγγελιών επιβατών αεροπορικών μεταφορών, πλην όμως δεν απαγορεύει στα κράτη μέλη να απονέμουν τέτοια αρμοδιότητα στον εν λόγω φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο επισήμανε ότι τα κατ' αποκοπήν ποσά που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΚ) 261/2004 καταβάλλονται ως τυποποιημένη και άμεση αποζημίωση, προς αποκατάσταση μόνον των ζημιών που είναι σχεδόν πανομοιότυπες για όλους τους ενδιαφερόμενους επιβάτες. Επομένως, τόσο οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς όσο και οι προαναφερθέντες αρμόδιοι φορείς μπορούν ευχερώς να προσδιορίσουν το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης. Εξάλλου, η χορήγηση της αποζημίωσης αυτής αποσκοπεί ακριβώς στην αποφυγή της επιβάρυνσης που εκ φύσεως συνεπάγεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων

Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέτουν στον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 261/2004 την εξουσία να υποχρεώνει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες κατόπιν της υποβολής ατομικών καταγγελιών. Το Δικαστήριο υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης του προαναφερθέντος φορέα.

Γίνεται υπόμνηση ότι η διαδικασία εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως παρέχει στα δικαστήρια των κρατών μελών τη δυνατότητα να υποβάλουν στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο της ένδικης διαφοράς της οποίας έχουν επιληφθεί, ερώτημα σχετικό με την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης ή με το κύρος πράξεως οργάνου της Ένωσης. Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται επί της διαφοράς που εκκρεμεί ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου. Στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να επιλύσει τη διαφορά αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή δεσμεύει, ομοίως, άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων ανακύπτει παρόμοιο ζήτημα.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή περί κλήρου