logo-print

Ενσωμάτωση Οδηγίας για τεχνικές προδιαγραφές και κανόνες για τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών

22/08/2018

22/08/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 81/2018 για την "Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535 «για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών και των κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών (κωδικοποιημένο κείμενο)» και άλλες διατάξεις.

Σκοπός του διατάγματος είναι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Σεπτεμβρίου 2015 «για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών και των κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών (κωδικοποιημένο κείμενο)» (EE L 241 της 17.9.2015, σ.1) καθώς και η ρύθμιση εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 «σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση…» (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12), αναφορικά με τον εθνικό οργανισμό τυποποίησης.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Αυτοτελής Λειτουργική Μονάδα ΕΛΟΤ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (νπιδ) υλοποιεί τις προβλέψεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012 για τους εθνικούς φορείς τυποποίησης και γνωστοποιείται στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω Κανονισμού. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές μπορούν να κοινοποιούν οποιαδήποτε μεταβολή κρίνεται αναγκαία, στο πλαίσιο του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012.

Στην Αυτοτελή Λειτουργική Μονάδα ΕΛΟΤ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας νπιδ λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης (ΚΠ ΕΛΟΤ) για παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης, για διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα, τεχνικές προδιαγραφές και τεχνικές προδιαγραφές ΤΠΕ, καθώς και για τεχνικούς κανονισμούς/κανόνες (κατά την έννοια του άρθρου 2 του παρόντος π.δ.). Εκδότες των παραπάνω μπορεί να είναι κατά περίπτωση είτε η Επιτροπή, είτε οργανισμοί τυποποίησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού(ΕΕ) 1025/2012 είτε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος π.δ. είτε αλλοδαποί ή διεθνείς οργανισμοί τυποποίησης ή και κράτη, που έχουν συνάψει με την Ελλάδα ή την Ε.Ε. διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Το Κέντρο Πληροφόρησης μεριμνά για την συγκρότηση και τήρηση του σχετικού αρχείου και για κάθε σχετική διαδικασία πληροφόρησης.

Το Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΟΤ λειτουργεί ως σημείο επαφής στην επικοινωνία της μονάδας ΕΛΟΤ με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης καθώς και τους εθνικούς φορείς τυποποίησης των άλλων κρατών μελών, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012.

Το Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΟΤ ορίζεται ως το εθνικό σημείο επαφής αναφορικά με την επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 7 του παρόντος. Η επικοινωνία πραγματοποιείται με τα κατάλληλα μέσα που υποδεικνύονται από την Επιτροπή.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμοί δύνανται να λαμβάνουν ενημέρωση από το Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΟΤ αναφορικά με τα αρχεία που αυτό τηρεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Επίσης οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμοί μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους στο Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΟΤ, σε σχέση με τα αρχεία που αυτό τηρεί. Οι παρατηρήσεις αυτές αποστέλλονται από το Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΟΤ στους αντίστοιχους εκδότες των αρχείων, που αυτές αφορούν.

Δείτε αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα εδώ.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ