logo-print

Διαβούλευση για τους κανόνες τιμολόγησης ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Aξιολόγηση των κανόνων τιμολόγησης που περιέχει η δεύτερη οδηγία περί τιμολόγησης (οδηγία 2010/45/EΕ)

30/08/2018

06/09/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αξιολόγηση των κανόνων τιμολόγησης ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ληφθούν υπόψη σε μελέτη που εκπονούν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι στηρίζουν την Επιτροπή κατά τη διενέργεια αυτής της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κανόνες τιμολόγησης ΦΠΑ αφορούν ενδιαφερομένους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, κλήθηκαν διάφορες κατηγορίες ενδιαφερομένων να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα: επιχειρήσεις (και ΜΜΕ), εταιρείες παροχής συμβουλών, έμποροι, επιχειρηματικές ή επαγγελματικές ενώσεις, ειδικοί σε θέματα ΦΠΑ, πάροχοι λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και πολίτες. Παράλληλα, είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, θα ζητηθεί από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών (υπουργεία Οικονομικών, φορολογικές αρχές) να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους κανόνες τιμολόγησης μέσω ενός ειδικού ερωτηματολογίου.

Αντικείμενο της διαβούλευσης

Σκοπός της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν τα δεδομένα και τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται για την αξιολόγηση των κανόνων τιμολόγησης που περιέχει η δεύτερη οδηγία περί τιμολόγησης (οδηγία 2010/45/EΕ).

Για τον σκοπό αυτό, η διαβούλευση πρέπει να συγκεντρώνει τις απόψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με το πώς η δεύτερη οδηγία περί τιμολόγησης πέτυχε τους στόχους της και τον βαθμό στον οποίο οι κανόνες τιμολόγησης ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Επίσης, σκοπός της διαβούλευσης είναι να ζητηθούν οι απόψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με πιθανούς τρόπους μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν μέσω της διαβούλευσης αναμένεται να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν ποσοτικά το κόστος, τα οφέλη, οι εξοικονομήσεις καθώς και οι δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης του φόρτου που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από τους κανόνες τιμολόγησης.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, και τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν μέσω της διαβούλευσης πιστεύεται ότι θα συμβάλλουν στη μέτρηση και στην καλύτερη κατανόηση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην ΕΕ.

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτούνται περίπου 30 λεπτά.

 

Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση εδώ.

 

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος