logo-print

Παράνομη η απαγόρευση εισόδου σε αίθουσα δικαστηρίου γυναίκας με μαντίλα (ΕΔΔΑ)

Ο αποκλεισμός ατόμου από δικαστική αίθουσα λόγω άρνησης να βγάλει τη hijab συνιστά παραβίαση της ΕΣΔΑ

19/09/2018

02/10/2018

Πολιτειολογία
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με απόφασή του στην υπόθεση Lachiri κατά Βελγίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο αποκλεισμός από αίθουσα δικαστηρίου λόγω της άρνησης μίας γυναίκας να βγάλει τη hijab (ισλαμική μαντίλα) συνιστά παραβίαση του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκης Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η κ. Lachiri, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της, ζήτησαν να συμμετάσχουν σε διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου ως πολιτικώς ενάγοντες, αξιώνοντας αποζημίωση για τον θάνατο του αδερφού της.

Προσερχόμενη στο δικαστήριο, η κ. Lachiri ενημερώθηκε ότι δεν μπόρεσε να εισέλθει στην αίθουσα αν δεν αφαιρέσει τη μαντήλα της.

Η κ. Lachiri αρνήθηκε να συμμορφωθεί και δεν παρακολούθησε την διαδικασία.

Στη συνέχεια, επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντιστρέψει την απόφαση.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο αποκλεισμός της κυρίας Lachiri - ενός απλού πολίτη που δεν εκπροσωπεί το κράτος - από την αίθουσα του δικαστηρίου αποτέλεσε "περιορισμό" στην άσκηση του δικαιώματός της να εκφράζει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο περιορισμός είχε ως θεμιτό στόχο την «προστασία της δημόσιας τάξης», προκειμένου να αποφευχθεί μια συμπεριφορά που θα ήταν ασεβής προς τους δικαστές ή/και θα μπορούσε να διαταράξει την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά της κ. Lachiri κατά την είσοδό της στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν ήταν ασεβής και δεν αποτελούσε - ή δεν μπορούσε να αποτελέσει - απειλή για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε τεκμηρίωση της αναγκαιότητας επιβολής του εν λόγω περιορισμού και ότι η παράβαση του δικαιώματος της κυρίας Lachiri στην ελευθερία έκφρασης της θρησκείας της δεν δικαιολογείται σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το Δικαστήριο καταδίκασε το Βέλγιο, επιδικάζοντας αποζημίωση 1.000 ευρώ στην κ. Lachiri για ηθική βλάβη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send