logo-print

«Προ των πυλών» νέοι κανόνες για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά μέχρι τη θέσπιση ενός νέου «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος​

Στις 2 Οκτωβρίου 2018, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε πρόταση βάσει της οποίας τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους, εξαιρετικά μειωμένους ή μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, ευθυγραμμίζοντας έτσι τους κανόνες ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές και τις έντυπες εκδόσεις.

Το κείμενο θα συμβάλει στο σχέδιο «ψηφιακή ενιαία αγορά» της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ), η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ήτοι 15% τουλάχιστον, ενώ για τις έντυπες εκδόσεις μπορούν να ισχύουν διάφοροι συντελεστές.

Για τις έντυπες εκδόσεις - βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά - τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν «μειωμένο» συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον 5 %. Ορισμένα έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (κάτω του 5 %) ή και μηδενικό συντελεστή (που συνεπάγεται έκπτωση του ΦΠΑ).

Η οδηγία θα δώσει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις. Εξαιρετικά μειωμένοι και μηδενικοί συντελεστές θα επιτρέπονται μόνον στα κράτη μέλη που τους εφαρμόζουν επί του παρόντος στις έντυπες εκδόσεις.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά, εν αναμονή της θέσπισης ενός νέου, «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ. Η Επιτροπή εξέδωσε προτάσεις για το νέο σύστημα, χάρη στο οποίο τα κράτη μέλη θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό, τι σήμερα όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ.

Δήλωση

Ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής: «Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να εκσυγχρονίσουμε τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ψηφιακή οικονομία και να προσαρμοστούμε στις τεχνολογικές εξελίξεις.»

Διαδικασία

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στα πλαίσιο συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων. Το Συμβούλιο θα εκδώσει την οδηγία χωρίς περαιτέρω συζήτηση, μόλις το κείμενο διατυπωθεί οριστικά σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Για την έκδοση της οδηγίας απαιτείται ομοφωνία εντός του Συμβουλίου, κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Νομική βάση: άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.) Το Κοινοβούλιο έδωσε τη γνώμη του την 1η Ιουνίου 2017.

Το πλήρες κείμενο της οδηγίας είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο του Συμβουλίου (consilium.europa.eu)

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ποινικός Κώδικας Ι