logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Το κοινοτικό υπόδειγμα σκούτερ της κινεζικής εταιρίας Zhejiang εξακολουθεί να ισχύει

Δεν συντρέχει προσβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της Piaggio επί του σκούτερ Vespa LX

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Με απόφασή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι δεν συντρέχει προσβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της Piaggio επί του σκούτερ Vespa LX.

Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι το κοινοτικό υπόδειγμα σκούτερ της κινεζικής εταιρίας Zhejiang εξακολουθεί να ισχύει.

Ιστορικό υπόθεσης

Το 2010, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καταχώρισε, κατόπιν αίτησης της κινεζικής εταιρίας Zhejiang Zhongneng Industry Group, το ακόλουθο κοινοτικό σχέδιο ή υπόδειγμα (στο εξής: σκούτερ της Zhejiang): 

Το 2014, η ιταλική εταιρία Piaggio & C. υπέβαλε ενώπιον του EUIPO αίτηση για την κήρυξη ακυρότητας του ως άνω σχεδίου ή υποδείγματος, ισχυριζόμενη ότι αυτό στερούνταν νεωτεριστικού και ατομικού χαρακτήρα σε σχέση με το σχέδιο ή υπόδειγμα «Vespa LX» (στο εξής: σκούτερ Vespa LX˙ βλ. εικόνες αμέσως παρακάτω), που είχε αρχίσει να διατίθεται στο κοινό το 2005 και σηματοδοτούσε, από πλευράς μορφής, μια επιστροφή στις γραμμές και στα χαρακτηριστικά της διάσημης μοτοσυκλέτας Vespa η οποία αποτελεί έμβλημα του ιταλικού ντιζάιν ήδη από το 1945. Η Piaggio υποστήριξε επίσης ότι το σκούτερ Vespa LX προστατευόταν, στην Ιταλία, ως μη καταχωρισμένο τρισδιάστατο σήμα και, στη Γαλλία και την Ιταλία, ως έργο διανοίας το οποίο καλυπτόταν από δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με απόφαση του 2015, η οποία επιβεβαιώθηκε το 2018 κατόπιν της διοικητικής προσφυγής που άσκησε η Piaggio,  το EUIPO απέρριψε την προαναφερθείσα αίτηση για την κήρυξη ακυρότητας.

Απόφαση του Δικαστηρίου

Με τη σημερινή του απόφαση, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτει την προσφυγή της Piaggio κατά της απόφασης του EUIPO και επικυρώνει τη νομιμότητα της τελευταίας.

Το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει κατ’ αρχάς ότι ένα σχέδιο ή υπόδειγμα προστατεύεται δυνάμει του κανονισμού για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα (Κανονισμός (ΕΚ) 6/2002) μόνον εφόσον είναι νεωτεριστικό και έχει ατομικό χαρακτήρα. Αφού διαπιστώνει ότι η Piaggio, αφενός, δεν προβάλλει πλέον ισχυρισμό περί έλλειψης νεωτερισμού του σκούτερ της Zhejiang και, αφετέρου, ότι για τη σύγκριση με αυτό έχει επιλέξει μόνον το σκούτερ Vespa LX από το σύνολο των υφιστάμενων σχεδίων ή υποδειγμάτων, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι ορθώς το EUIPO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκούτερ της Zhejiang και το σκούτερ της Vespa LX δημιουργούν διαφορετική συνολική εντύπωση και ότι το πρώτο έχει ατομικό χαρακτήρα σε σχέση με το δεύτερο. Πράγματι, ενώ στο σκούτερ της Zhejiang κυριαρχούν κατά βάση οι αιχμηρές γραμμές, στο σκούτερ Vespa LX επικρατούν οι στρογγυλεμένες γραμμές. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του σκούτερ Vespa LX δεν εμφανίζονται στο σκούτερ της Zhejiang, ενώ οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολλές και σημαντικές, οπότε θα υποπέσουν στην αντίληψη του ενημερωμένου χρήστη

Το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει εν συνεχεία ότι το EUIPO δεν μπορούσε, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που προσκόμισε η Piaggio, να διαπιστώσει ότι στο σκούτερ της Zhejiang είχε γίνει χρήση του μη καταχωρισμένου τρισδιάστατου σήματος το οποίο αντιστοιχεί στο σκούτερ Vespa LX. Το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει επ’ αυτού ότι το κοινό το οποίο ενδιαφέρεται για την αγορά σκούτερ, δεδομένου ότι επιδεικνύει αυξημένο βαθμό προσοχής, θα αντιληφθεί ότι, από οπτικής απόψεως, το στυλ, οι γραμμές και η όψη του σκούτερ Vespa LX διαφέρουν από εκείνα του σκούτερ της Zhejiang. Λόγω της διαφορετικής συνολικής εντύπωσης την οποία δημιουργούν τα δύο σκούτερ, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος σύγχυσης του ενδιαφερόμενου κοινού.

Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την ορθότητα της ανάλυσης του EUIPO βάσει της οποίας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Piaggio επί του σκούτερ Vespa LX, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία. Πράγματι, δεν έχει γίνει, στο σκούτερ της Zehjiang, μη επιτρεπόμενη χρήση του σκούτερ Vespa LX – το οποίο προστατεύεται στην Ιταλία και στη Γαλλία με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ως συγκεκριμένη έκφραση του καλλιτεχνικού πυρήνα δημιουργίας της αρχικής «Vespa», στον βαθμό που εμφανίζει τα μορφολογικά γνωρίσματά της και την όλη ιδιάζουσα όψη της, η οποία χαρακτηρίζεται από «καμπυλότητα, θηλυκότητα και “vintage” αισθητική».

Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο