logo-print

Δικαστήριο της ΕΕ: Απόρριψη προσφυγής της H&M κατά της Yves Saint Laurent για τσάντες χειρός

11/09/2015

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές της H&M κατά της καταχωρίσεως δύο υποδειγμάτων τσάντας χειρός της εταιρίας Yves Saint Laurent.

Ιστορικό

Το 2006, το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) ενέκρινε την καταχώριση δύο κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων της γαλλικής εταιρίας Yves Saint Laurent (YSL) που προορίζονταν να εφαρμοσθούν στις «τσάντες χειρός».

Το 2009, η εταιρία H&M Hennes & Mauritz (H&M) υπέβαλε ενώπιον του ΓΕΕΑ δύο αιτήσεις κηρύξεως ακυρότητας των σχεδίων ή υποδειγμάτων που καταχώρισε η YSL, προβάλλοντας ως λόγο ακυρότητας ότι αυτά στερούνταν ατομικού χαρακτήρα. 

Κατά τον κανονισμό επί των κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων [Κανονισμός (ΕΚ) 6/2002], τα καταχωρισθέντα σχέδια ή υποδείγματα θεωρούνται ότι παρουσιάζουν ατομικό χαρακτήρα εάν η συνολική εντύπωση που προκαλούν στον ενημερωμένο χρήστη διαφέρει από την εντύπωση που προκαλεί στον ίδιο χρήστη κάθε σχέδιο ή υπόδειγμα το οποίο έχει διατεθεί στο κοινό πριν από την ημερομηνία καταθέσεως της αιτήσεως για την καταχώριση. Ο ατομικός χαρακτήρας σχεδίου ή υποδείγματος εκτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό ελευθερίας του δημιουργού κατά την εκπόνηση του οικείου σχεδίου ή υποδείγματος.

Κατόπιν της απορρίψεως των εν λόγω αιτήσεων κηρύξεως της ακυρότητας, η H&M άσκησε δύο προσφυγές ενώπιον του ΓΕΕΑ, οι οποίες απορρίφθηκαν με αποφάσεις της 8ης Ιουλίου 2013.

Το ΓΕΕΑ, στο πλαίσιο της εξετάσεως του ατομικού χαρακτήρα του αμφισβητούμενου σχεδίου ή υποδείγματος, έκρινε ότι, παρόλο που τα σχέδια ή υποδείγματα της YSL και της H&M είχαν κοινά χαρακτηριστικά, οι διαφορές όσον αφορά το σχέδιο, τη δομή και τα επιφανειακά τελειώματα διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στη συνολική εντύπωση που προκαλούσαν οι τσάντες αυτές.

Συναφώς, το ΓΕΕΑ έκρινε ότι ο βαθμός ελευθερίας του δημιουργού ήταν μεγάλος, αλλά ότι, εν προκειμένω, δεν εξάλειφε, από την άποψη του ενημερωμένου χρήστη, τις σημαντικές διαφορές, που διέκριναν τις δύο επίμαχες τσάντες.

Η H&M ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ακύρωση των αποφάσεων του ΓΕΕΑ, αίτημα το οποίο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε.

Απόφαση

Αντιθέτως προς την άποψη της H&M, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι η εκτίμηση του βαθμού ελευθερίας του δημιουργού δεν συνιστά αφηρημένο στάδιο που προηγείται της συγκρίσεως της συνολικής εντυπώσεως που προκαλεί κάθε επίμαχο σχέδιο ή υπόδειγμα.

Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η εκτίμηση του ατομικού χαρακτήρα ενός σχεδίου ή υποδείγματος δεν μπορεί να εξαρτάται μόνον από τον σχετικό με την ελευθερία του δημιουργού παράγοντα.

Αντιθέτως, ο παράγοντας αυτός αποτελεί στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη διότι παρέχει τη δυνατότητα μετριασμού της εν λόγω εκτιμήσεως. Όσον αφορά τη σύγκριση των συνολικών εντυπώσεων που προκαλούν οι δύο αμφισβητούμενες τσάντες, το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κατά την απόφαση του ΓΕΕΑ, οι τσάντες της YSL διαφέρουν από την τσάντα της H&M λόγω τριών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν καθοριστικά τη συνολική οπτική εμφάνισή τους, τα οποία είναι το γενικό σχέδιο, η δομή και το επιφανειακό τελείωμα της τσάντας.

Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΓΕΕΑ στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια ή υποδείγματα της YSL δημιουργούν στον ενημερωμένο χρήστη διαφορετική συνολική εντύπωση από εκείνη που δημιουργούσε το σχέδιο ή υπόδειγμα της H&M. Θεωρεί ότι οι διαφορές μεταξύ των επίμαχων σχεδίων ή υποδειγμάτων είναι σημαντικές και ότι οι μεταξύ τους ομοιότητες είναι ασήμαντες στη συνολική εντύπωση που αυτά δημιουργούν.

Στην περίπτωση των σχεδίων ή υποδειγμάτων της YSL, η προκαλούμενη εντύπωση είναι αυτή ενός υποδείγματος τσάντας χαρακτηριζόμενου από βασικές γραμμές και από σχεδιαστική απλότητα, ενώ, στην περίπτωση του σχεδίου ή υποδείγματος της H&M, δίδεται η εντύπωση μιας πιο «περίτεχνης» τσάντας, χαρακτηριζόμενης από στρογγυλότητες, με την επιφάνεια διανθισμένη με διακοσμητικά σχέδια.

Το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι τα λουριά και η χειρολαβή των σχεδίων ή υποδειγμάτων των δύο σημάτων είναι προδήλως δεκτικά διαφορετικών χρήσεων στον βαθμό που τα σχέδια ή υποδείγματα της YSL αναπαριστούν μια τσάντα που είναι αποκλειστικά χειρός, ενώ το σχέδιο ή υπόδειγμα της H&M αναπαριστά μια τσάντα που φοριέται στον ώμο.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ