logo-print

Τροποποιείται η διάταξη του άρθρου περί κωλύματος σύναψης γάμου μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας μετά τη λύση του γάμου (1357 Α.Κ )

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε καταδικάσει την Ελλάδα για το κώλυμα γάμου μεταξύ κουνιάδων

23/04/2020

24/04/2020

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1357 του Αστικού Κώδικα, περί κωλύματος σύναψης γάμου μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας, μετά τη λύση του γάμου, προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το άρθρο 1357 ΑΚ, "εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια ως και τον τρίτο βαθμό".

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Διαιωμάτων του Ανθρώπου είχε καταδικάσει την Ελλάδα για το κώλυμα γάμου μεταξύ κουνιάδων.

Η Ομάδα Εργασίας οφείλει να παραδώσει τα πορίσματά της έως τις 30.03.2020.

Η ομάδα αποτελείται από τα εξής μέλη:

1. Αλεξανδρή Πάνο του Ιωάννη, Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Πρόεδρο,

2. Στεργίου Ευαγγελία του Δημητρίου, Εφέτη στο Εφετείο Αθηνών, αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

3. Περάκη Βιργινία του Αντωνίου, Λέκτορα Αστικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

4. Πανουργιά Παναγιώτα του Γεωργίου, Δικηγόρο Αθηνών, Ειδική Συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

5. Γλυκού Χριστίνα του Βασιλείου, Δικηγόρο Αθηνών,

6. Κωνσταντοπούλου Ευσταθία του Αναστασίου, Δικηγόρο Αθηνών. Χρέη γραμματέα θα εκτελεί η Πανουργιά Παναγιώτα του Γεωργίου, Δικηγόρος Αθηνών και Ειδική Συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ομάδα Εργασίας έχει ως σκοπό την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1357 Α.Κ περί κωλύματος σύναψης γάμου μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας μετά τη λύση του γάμου.

Στον Πρόεδρο, τα μέλη και στην εκτελούσα χρέη γραμματέα ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται.

Πολιτειολογία
Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send