logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας για το κώλυμα γάμου μεταξύ κουνιάδων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Καταδίκη για την ακύρωση γάμου βάσει του άρθρου 1357 του Αστικού Κώδικα, ο οποίος απαγορεύει τον γάμο μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας

05/09/2019

07/10/2019

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μια σημαντική απόφαση με ελληνικό ενδιαφέρον εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφορικά με το δικαίωμα σε γάμο, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΕΣΔΑ.

Η υπόθεση αφορούσε σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε ο γάμος μεταξύ ενός Έλληνα και μίας Ελληνίδας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η γυναίκα ήταν πρώην κουνιάδα του άνδρα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο πρώτος από τους δύο προσφεύγοντες παντρεύτηκε την Π.Τ. το 1971, με τον γάμο να λύεται οριστικά το 2004.

Το 2005 ο προσφεύγων παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο την αδελφή της Π.Τ. (δεύτερη προσφέυγουσα στην υπόθεση ενώπιον του ΕΔΔΑ).

Τον επόμενο χρόνο η Π.Τ. κατήγγειλε τον γάμο στην αρμόδια εισαγγελία, ζητώντας την ακυρότητά του λόγω συγγένειας μεταξύ των δύο συζύγων.

Το 2010 το αρμόδιο δικαστήριο ακύρωσε το γάμο βάσει του άρθρου 1357 του ελληνικού Αστικού Κώδικα, ο οποίος απαγορεύει τον γάμο μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας (σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια ως και τον τρίτο βαθμό).

Η έφεση των προσφεύγοντων απορρίφθηκε και ο γάμος ακυρώθηκε οριστικά το 2015.

Με τη σημερινή του απόφαση το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η εν λόγω ακύρωση του γάμου περιόριζε δυσανάλογα το δικαίωμα των προσφεύγοντων στο γάμο, σε τέτοιο βαθμό που επηρέασε αρνητικά τον ίδιο τον πυρήνα του δικαιώματος.

Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο σημείωσε πως μόνο άλλα δύο κράτη μέλη στην ΕΣΔΑ (Ιταλία και Σαν Μαρίνο) διατηρούν στη νομοθεσία τους αντίστοιχο κώλυμα γάμου και αυτές, μάλιστα, όχι σε απόλυτο βαθμό όπως η Ελλάδα.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε το ποστό των 10.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στους προσφεύγοντες και 4.120 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο hudoc.echr.coe.int

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ