logo-print

Απορρίφθηκε το αίτημα για ίση αμοιβή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ

04/05/2020

04/05/2020

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Περιφερειακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την Παρασκευή τμήματα της αγωγής που κατατέθηκε από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου Γυναικών των ΗΠΑ (WNT) αναφορικά με την αξίωση ίσης αμοιβής με την αντίστοιχη ανδρική ομάδα.

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου υπέβαλε την αγωγή το 2019, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες παίκτριες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες παίκτες, «παρόλο που η απόδοσή τους ήταν ανώτερη από εκείνη των ανδρών παικτών - με τις γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, να κερδίζουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Παρά το γεγονός ότι η γυναικεία ομάδα κέρδισε περισσότερα παιχνίδια από την αντίστοιχη ανδρική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πρωταθλημάτων, αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη, στην αγωγή αναφέρεται πως η Αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (USSF) σημείωσε ότι «οι πραγματικότητες της αγοράς είναι τέτοιες που οι γυναίκες δεν αξίζουν να πληρώνονται εξίσου με τους άνδρες».

Ο δικαστής R. Gary Klausner απέρριψε ορισμένα βασικά μέρη της καταγγελίας της εθνικής ομάδας γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της αξίωσης περί άνισης αμοιβής και άνισων συνθηκών εργασίας που σχετίζονται με τα γήπεδα ποδοσφαίρου.0

Η απόφαση επικεντρώθηκε στη συνολική αποζημίωση που λαμβάνουν τα μέλη της ομάδας σε σύγκριση με την Εθνική Ομάδα Ανδρών, σημειώνοντας ότι και οι δύο ομάδες διαπραγματεύθηκαν συλλογικά διαφορετικά συμβόλαια με την USSF.

Η απόφαση αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση της WNT, επισημαίνοντας ότι:

«Η ιστορία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών αποδεικνύει ότι η WNT απέρριψε μια προσφορά να λάβει πληρωμή με την ίδια δομή ( pay-to-play) με την ανδρική, και [...] συγκρίνοντας μόνο τις απολαβές των παικτριών της WNT με βάση το συμβόλαιό τους με αυτές που θα είχαν βάσει του αντίστοιχου της ανδρικής ομάδας, μειώνει την αξία που έθεσε η ομάδα στα εγγυημένα οφέλη που λαμβάνουν βάσει της συμφωνίας τους, και τα οποία επέλεξαν αντί για τα υψηλότερα μπόνους με βάση την απόδοσή τους».

Οι ισχυρισμοί της WNT για διακριτικές συνθήκες εργασίας αναφορικά με τα ταξίδια και τα καταλύματα σε ξενοδοχεία και την ιατρική υποστήριξη δεν απορρίφθηκαν και η διαδικασία ενώπιον του διακστηρίου γι' αυτές τις αξιώσεις πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Πηγή: jurist.org
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23