logo-print

Διοικητική ταλαιπωρία για τη χορήγηση ειδικής άδειας νοσηλείας (ΣτΠ)

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Εργαζόμενη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε δημόσιο νοσοκομείο αιτήθηκε από την Υπηρεσία της την ειδική άδεια είκοσι δύο (22) ημερών για τις ανάγκες νοσηλείας της (άρθρ. 50 παρ. 2 Ν. 3528/2007).

Η Υπηρεσία της διαβίβασε το αίτημά της στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Γραμματεία της Α΄ βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής), προκειμένου αυτή να γνωματεύσει περί της χορήγησης της ειδικής αδείας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησε ότι αρμόδια για τη χορήγηση της αδείας είναι η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ. Η αναφερόμενη απευθύνθηκε στην Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ, η οποία δήλωσε επίσης αναρμόδια υποδεικνύοντας ως αρμόδιες τις υγειονομικές επιτροπές του άρθρου 165 παρ. 2 του Ν. 3528/2007.

Σημειωτέον ότι η αναφερόμενη είχε ήδη αξιολογηθεί από την Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ ΚΕ.Π.Α. και είχε πιστοποιηθεί ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται σε 67%.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε την υπόθεση ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως –μεταξύ άλλωναναπηρίας/χρόνιας πάθησης του εργαζόμενου (άρθρο 14 του Ν. 4443/2016) εστιάζοντας ιδίως στο γεγονός ότι η εργαζόμενη δεν μπορούσε να κάνει χρήση νομίμου δικαιώματος για λόγους που σχετίζονταν με διοικητικής φύσεως προβλήματα.

Για το λόγο αυτό έκανε παρέμβαση στην Υπηρεσία της και στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εξωτερικών.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απάντησε ότι οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. είναι αποκλειστικά αρμόδιες για το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ και τον καθορισμό ποσοστών αναπηρίας. Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία της αναφερόμενης και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της προϊσταμένης του Τμήματος Προσωπικού της εν λόγω Υπηρεσίας (νοσοκομείου) η αναφερόμενη στο εξής θα λαμβάνει ετησίως την ειδική άδεια διάρκειας 22 ημερών προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α

Πηγή: synigoros.gr
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ