logo-print

e-justice: Επίσημα ηλεκτρονικά αντίγραφα αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών μέσω του gov.gr από δικηγόρους

Τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή λήψης επίσημων ηλεκτρονικών αντιγράφων αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών από δικηγόρους μέσω του gov.gr

24/02/2023

09/03/2023

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι από 6.3.2023 τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή λήψης επίσημων ηλεκτρονικών αντιγράφων αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών από δικηγόρους μέσω του gov.gr.

Η ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων θα γίνεται μέσω της διεύθυνσης:

https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/elektronikes-dikastikes-apophaseis

Οι δικηγόροι που έχουν παραστεί σε δίκες και αναζητούν τις δικαστικές αποφάσεις που τις αφορούν, θα έχουν τη δυνατότητα να:

• ανακτήσουν απλό αντίγραφο των αποφάσεων

• αιτηθούν ηλεκτρονικά υπογεγραμμένο αντίγραφο των αποφάσεων

Επιπρόσθετα θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε δικαστικές αποφάσεις δικών που δεν έχει παραστεί ο ενδιαφερόμενος δικηγόρος κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος.

Η είσοδος των δικηγόρων θα γίνεται είτε με τους κωδικούς του portal.olomeleia.gr είτε με κωδικούς Taxisnet.

Η υφιστάμενη εφαρμογή του portal.olomeleia.gr για τη λήψη αντιγράφου μέσω e-mail θα λαμβάνει αιτήματα μέχρι και τις 5/3/2023.

Από 6/3/2023, οι χρήστες θα ανακατευθύνονται στη νέα εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).

Αναλυτικά προβλέπεται:

Ειδικότερα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος που επιθυμεί να λάβει ηλεκτρονικά και σε ψηφιακή μορφή αντίγραφο (απλό ή επικυρωμένο) δικαστικής απόφασης (ποινικής ή πολιτικής) μπορεί να εισέλθει στον ιστότοπο (websίte) του Εφετείου Αθηνών www.efeteίoathίnon.gr και να επιλέξει από το μενού «Υπηρεσίες» την «Λήψη Ψηφιακών Δικαστικών Εγγράφων» (υπερσύνδεσμος: https://efeteίoathίnon.gr/dίgίtal-οορν-of-οουι1-decίsίon/).

Εναλλακτικά, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή από τη σχετική επιλογή στην ιστοσελίδα goν.gr - Δικαιοσύνη - Δικαστήρια - Ηλεκτρονικές Δικαστικές Αποφάσεις (Υπερσύνδεσμος: https://ωωω.gον.gr/ipίresίes/dίkaίosune/dίkasterίa/elektronίkes-dίkastίkes-apophaseίs).

Η είσοδος των δικηγόρων θα γίνεται είτε με τους κωδικούς του portal.olomeleίa.gr είτε με κωδικούς Taxίsnet. Στην εφαρμογή, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για λήψη απλού ή επίσημου αντιγράφου, αφού επισυνάψει σε ηλεκτρονική μορφή τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα.

Επιλέγοντας την απόφαση που τον ενδιαφέρει, έχει την δυνατότητα προεπισκόπησης, λήψης απλού αντιγράφου ή υποβολής αιτήσεως για λήψη επικυρωμένου αντιγράφου με ψηφιακή υπογραφή δικαστικού υπαλλήλου, αναγράφοντας υποχρεωτικά στο σχετικό πεδίο της αίτησης τον κωδικό του Παράβολου ή ότι προβλέπεται σχετικά.

Οι δικηγόροι, που δεν έχουν παραστεί κατά την εκδίκαση κάποιας υπόθεσης, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο αρχείο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για λήψη απλού ή επίσημου αντιγράφου, αφού επισυνάψουν σε ηλεκτρονική μορφή τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Η αίτηση θα κρίνεται από τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών και σε καταφατική περίπτωση, θα του αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή το αντίγραφο.

Η υφιστάμενη εφαρμογή του portal.olomeleia.gr για τη λήψη αντιγράφου μέσω e-mail θα λαμβάνει αιτήματα μέχρι και τις 5/3/2023.

Από 6/3/2023, οι χρήστες θα ανακατευθύνονται στη νέα εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). 

 

Δείτε τη σχετική πράξη 39/2023 του Προέδρου του Εφετείου Αθηνών.

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send