logo-print

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας: Παραβίαση δικαιώματος σε δίκαιη δίκη

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημά του για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αιτιολογία

14/03/2023

05/04/2023

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι πράγματι τα ελληνικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα του αιτούντος σε δίκαιη δίκη (application no. 57378/18).

Ο αιτών, Ανδρέας Γεωργίου διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) την περίοδο 2010-2015 και κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, λόγω (α) φερόμενης ανάληψης θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενόσω υπήρξε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, (β) αδυναμίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για χρονικό διάστημα δέκα μηνών και, τέλος, (γ) δημοσίευσης εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε, το έτος 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από τις ανωτέρω κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες.

Ακολούθως, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης αρνούμενος να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), αναφορικά με τη διάταξη του Κανονισμού που διέπει την EUROSTAT και τις εθνικές στατιστικές αρχές. 

Επικαλούμενος το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αιτών ισχυρίστηκε ότι το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για προδικαστική παραπομπή νομικού ζητήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία. Ο ισχυρισμός αυτός έγινε δεκτός από το ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε ότι, πράγματι, έλαβε χώρα παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ.

Περαιτέρω, ως δίκαιη ικανοποίηση του αιτούντος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Αρείου Πάγου αρκεί για την αποκατάσταση της παραβίασης των δικαιωμάτων του αιτούντος, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε εκ μέρους του τελευταίου αίτημα για αποζημίωση ή χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή για δικαστικά έξοδα.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση