logo-print

Ισλανδία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε Πανεπιστήμιο για λειτουργία καμερών χωρίς σωστή ενημέρωση

Οι πινακίδες που είχαν αναρτηθεί δεν παρείχαν τις αναγκαίες πληροφορίες και δεν είχαν τοποθετηθεί πριν την είσοδο των προσώπων στον επιτηρούμενο χώρο

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Πρόστιμο 10.000 ευρώ επέβαλε η εποπτική αρχή της Ισλανδίας Persónuvernd στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας μετά από έρευνα που διενήργησε σχετικά με τη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία αν και δεν αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η ισλανδική αρχή δέχθηκε την καταγγελία υποκειμένου σχετικά με τις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η λειτουργία αυτή γίνεται χωρίς την ύπαρξη εμφανών σημάνσεων και χωρίς την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών.

Η αρχή ζήτησε τις απόψεις του Ιδρύματος και στη συνέχεια πραγματοποίηση επιτόπια έρευνα στους χώρους λειτουργίας των καμερών. Από την έρευνα προέκυψε ότι το Πανεπιστήμιο είχε εγκαταστήσει 97 κάμερες, 75 εσωτερικές και 22 σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς όμως κάποια εξ αυτών να καταγράφει περιοχές εκτός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Οι περισσότερες από τις κάμερες καλύπτουν εισόδους κτιρίων, με εξαίρεση τα γραφεία της πρυτανικής αρχής, στα οποία η επιτήρηση ήταν πιο εκτεταμένη.

Η ενημέρωση για τη λειτουργία των καμερών δινόταν μέσα από πινακίδες, που είχαν τοποθετηθεί σε κάθε είσοδο που επιτηρείτο. Οι πινακίδες όμως αυτές, αφενός βρίσκονταν σε σημείο στο οποίο το υποκείμενο είχε ήδη εισέλθει στον επιτηρούμενο χώρο, αφετέρου δεν περιελάμβαναν καμία πληροφορία σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων.

Η ισλανδική αρχή δεν εξέτασε τη νομιμότητα της εγκατάστασης του συστήματος, παρά μάλιστα το γεγονός πως ο υπεύθυνος επεξεργασίας προχώρησε σε εκτίμηση αντικτύπου μετά την έναρξη των ερευνών της. Αντ’ αυτού, η κρίση της περιορίστηκε στις απαιτήσεις διαφάνειας για τη λειτουργία των καμερών.

Σύμφωνα με την απόφασή της, το Πανεπιστήμιο είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις διαφάνειας και ενημέρωσης των άρθρων 5 παρ.1α, 12 παρ.1 και 13 ΓΚΠΔ, για την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Για την επιμέτρηση του προστίμου εκτιμήθηκε επιβαρυντικώς ο μεγάλος αριθμός υποκειμένων των δεδομένων (15.000 φοιτητές ετησίως, 4.900 εργαζόμενοι και απροσδιόριστος αριθμός επισκεπτών), ενώ αντίθετα η ύπαρξη των, έστω και ανεπαρκών, πινακίδων εκτιμήθηκε ελαφρυντικώς.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ