logo-print

Αίτημα παροχής πληροφοριών στο LinkedIn υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή ζητεί ενημέρωση βάσει της DSA σχετικά με την παρουσίαση διαφημίσεων μέσω profiling των χρηστών με χρήση ευαίσθητων δεδομένων

15/03/2024

21/03/2024

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αίτημα παροχής πληροφοριών, σύμφωνα με το άρθρο 67 της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Με το αίτημα αυτό ζητείται πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα συμμορφώνεται με την απαγόρευση της εμφάνισης διαφημίσεων που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ με τη χρήση ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ.1 της DSA, «Προκειμένου να εκτελεί τα καθήκοντα που της ανατίθενται βάσει του παρόντος τμήματος, η Επιτροπή μπορεί, με απλό αίτημα ή με απόφαση, να ζητήσει από τον οικείο πάροχο της πολύ μεγάλης επιγραμμικής πλατφόρμας ή της πολύ μεγάλης επιγραμμικής μηχανής αναζήτησης, καθώς και από κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενεργεί για σκοπούς που αφορούν τις εμπορικές, επιχειρηματικές, βιοτεχνικές ή επαγγελματικές του δραστηριότητες, το οποίο μπορεί εύλογα να γνωρίζει πληροφορίες σχετικές με την εικαζόμενη παράβαση, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών που διενεργούν τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 37 και στο άρθρο 75 παράγραφος 2, να παράσχουν τις εν λόγω πληροφορίες εντός εύλογης προθεσμίας».

Παράλληλα, το άρθρο 26 παρ.3 προβλέπει ότι «Οι πάροχοι επιγραμμικών πλατφορμών δεν παρουσιάζουν διαφημίσεις σε αποδέκτες της υπηρεσίας βάσει κατάρτισης προφίλ όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 4)  του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 με τη χρήση ειδικών κατηγοριών ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1  του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679».

Το LinkedIn καλείται να παράσχει την πληροφόρηση που έχει ζητηθεί μέχρι τις 5 Απριλίου 2024. Με βάση την αξιολόγηση της απάντησης που θα δοθεί, η Επιτροπή θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Το αίτημα παροχής πληροφοριών αποτελεί μια διερευνητική πράξη που δεν προδικάζει πιθανά περαιτέρω βήματα που μπορεί να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει να λάβει η Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 74 παρ. 2 της DSA, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε απάντηση σε αίτημα παροχής πληροφοριών.

Τον Απρίλιο του 2023 το LinkedIn χαρακτηρίστηκε ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα, γεγονός που σημαίνει πως υποχρεούται να συμμορφώνεται προς το σύνολο των διατάξεων της DSA, συμπεριλαμβανόμενης της υποχρέωσης να επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν βασικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση μιας διαφήμισης, αλλά και την απαγόρευσης παρουσίασης διαφημίσεων που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ με τη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η παρέμβαση της Επιτροπής προέκυψε μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Αίτημα παροχής πληροφοριών στην AliExpress βάσει της Digital Services Act

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send