logo-print

Η Google απορρίπτει το 58% των σχετικών με το "δικαίωμα στη λήθη" αιτήσεων

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μάλλον η Google δεν μπορεί να μας ξεχάσει εύκολα!

Την Παρασκευή 10/10/2014 η Google εξέδωσε τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις που δέχτηκε από  Ευρωπαίους χρήστες για αφαίρεση συνδέσμων με προσωπικά δεδομένα συμμορφούμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  για το περίφημο "δικαίωμα στη λήθη".

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία πολίτες που ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους μπορούν να ζητήσουν από την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν σχετικούς συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όμως έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την ικανοποίηση του αιτήματος αν θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι αφορούν στο δημόσιο συμφέρον.

H Google ανέφερε την Παρασκευή ότι μέχρι στιγμής έχει δεχτεί 144.954 αιτήματα τα οποία περιέχουν 497.695 διευθύνσεις ιστοσελίδων. Από αυτές, έχει απομακρύνει μόνο το 42% διατηρώντας το 58%.

Η Google δήλωσε "Κατά την αξιολόγηση ενός αιτήματος θα εξετάσουμε πρώτα το αν τα αποτελέσματα της αναζήτησης περιλαμβάνουν απαρχαιωμένες ή ανακριβείς πληροφορίες για το άτομο. Έπειτα, θα αξιολογήσουμε το αν οι εναπομείνασες πληροφορίες είναι σημαντικές για τη προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι, για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικές με οικονομικές απάτες, επαγγελματική αμέλεια, ποινικές καταδίκες ή δημόσια συμπεριφορά ενός αξιωματούχου κυβέρνησης."

Στη συνέχεια, η Google έδωσε μερικά παραδείγματα αιτημάτων που έχει λάβει μέχρι σήμερα.
Στη Γερμανία, ένα θύμα βιασμού ζήτησε από την Google να αφαιρέσει ένα σύνδεσμο σε άρθρο εφημερίδας που αναφερόταν στο έγκλημα. Η συγκεκριμένη σελίδα δεν εμφανίζεται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης για το συγκεκριμένο όνομα.

Αντίθετα, στην Ελβετία απορρίφθηκε το αίτημα ενός οικονομολόγου, ο οποίος ζήτησε από τη Google να αφαιρέσει περισσότερους από 10 συνδέσμους που αναφέρονταν στη σύλληψη και καταδίκη του για οικονομικά εγκλήματα.

H συγκεκριμένη διαδικασία παραμένει αμφιλεγόμενη, με τους υπέρμαχους του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης να υποστηρίζουν ότι με την απόφαση του αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει πολύ μεγάλη δύναμη στις μηχανές αναζήτησης.

Τέλος, ιδιώτες των οποίων το αίτημα απορρίφθηκαν από τη Google μπορούν να αιτηθούν την επανεξέταση της απόφασης στις τοπικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, η Google τόνισε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα για να εξετάσει τις εφέσεις από "webmasters" των οποίων οι σύνδεσμοι έχουν αφαιρεθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πηγή: money.cnn.com

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send