logo-print

Τέλος στις πλαστικές σακούλες βάζει η Ε.Ε.

22/11/2014

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Μία ιστορική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναφορικά με το δραστικό περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Έπειτα από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες δημιούργησαν έριδες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχε μία συμβιβαστική λύση και ο νέος κανονισμός αναμένεται να σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην υποχρεωτική τιμολόγηση των πλαστικών σακουλών μέχρι το 2019 ή τη δέσμευση ότι ο αριθμός των πλαστικών σακουλών που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο ετησίως θα μειωθεί από 191, που είναι σήμερα, σε 90 έως το 2019 και σε 40 έως το 2025. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η εφαρμογή μέτρων φορολόγησης της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Πολλά μέλη της Ευρωβουλής θεωρούν το πακέτο αυτών των μέτρων εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι επιπτώσεις από τη χρήση πλαστικού είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη περίπου 4,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε θάλασσες και ποτάμια, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον που απειλεί άμεσα εκατοντάδες είδη θαλάσσιας ζωής και πτηνά.

Η αισιοδοξία, ωστόσο, για την ορθή εφαρμογή του μέτρου αυτού θα πρέπει να είναι συγκρατημένη, καθώς ήδη υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στη χρήση πλαστικής σακούλας από τους πολίτες των διαφόρων κρατών-μελών της Ε.Ε., με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σλοβακία (466 σακούλες/κάτοικο ετησίως) και τη Δανία (4 σακούλες/κάτοικο ετησίως).

Πηγή: theguardian.com

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send