logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

05/12/2014

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Χρηματικές κυρώσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στην Ελλάδα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα μας δεν εκτέλεσε την απόφαση του Δικαστηρίου από το 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκαν υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία «περί στερεών αποβλήτων».

Επιπλέον του ποσού αυτού, το ΔΕΕ επέβαλε στην Ελλάδα χρηματική ποινή, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της χώρας στην εκτέλεση της απόφασης του 2005, όμως μπορεί να ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης.

Η οδηγία 77/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων επιβάλλει στα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Παράλληλα, τα υποχρεώνει να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων.

Με μια πρώτη απόφαση του 2005 το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη την οδηγία, επειδή τον Φεβρουάριο του έτους 2004, λειτουργούσαν ακόμα στην επικράτειά της 1.125 χώροι ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων, η δε παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χώρων διαθέσεως αποβλήτων δεν προβλεπόταν παρά για το έτος 2008.

Σύμφωνα με το ΔΕΕ, ακολούθησε όχληση προς την Ελλάδα το 2009, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση, ενώ το 2013, η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να ασκήσει προσφυγή εναντίον της χώρας μας.

Η εκτέλεση της αποφάσεως προϋποθέτει την παύση της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων, την αποκατάστασή τους στην πράξη (και όχι μόνον τον προγραμματισμό της αποκαταστάσεώς τους), καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων, προς εξασφάλιση της διαρκούς τηρήσεως της οδηγίας και της αποφυγής της δημιουργίας νέων χώρων ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε πρόσφορο να προσδιορίσει τη χρηματική ποινή σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκτιμά την πρόοδο των μέτρων εκτελέσεως. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο μετά την έκδοση της αποφάσεως, η χρηματική ποινή θα υπολογιστεί με βάση αρχικό ποσό ύψους 14.520.000 ευρώ, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό 40.000 ευρώ ανά χώρο ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων ο οποίος είτε έπαυσε να λειτουργεί είτε αποκαταστάθηκε και 80.000 ευρώ ανά χώρο που ταυτόχρονα έπαυσε να λειτουργεί και αποκαταστάθηκε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο curia.europa.eu

Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα βρείτε εδώ.

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send