logo-print

Εκτός λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων η Χαμάς

18/12/2014

16/11/2017

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χθες την απόφαση να αφαιρέσει τη Χαμάς από την ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η Χαμάς είχε ενταχθεί εξαρχής στη “μαύρη λίστα” εξαιτίας περιστατικών που είχαν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, και όχι με βάση κάποια επίσημη έκθεση θεσμικού οργάνου της Ε.Ε.

Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε, παράλληλα, ότι τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την οργάνωση θα πρέπει να παραμείνουν παγωμένα για διάστημα τριών μηνών ή, σε περίπτωση που υποβληθεί έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. , έως ότου αυτή κριθεί.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο τονίζει στην ανακοίνωσή τους ότι η απόφασή του, η οποία ελήφθη για θεμελιώδεις λόγους διαδικασίας, δεν συνεπάγεται πως έλαβε χώρα οποιαδήποτε αξιολόγηση της ουσίας του ζητήματος που αφορά στην κατάταξη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κκυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να χαρακτηρίζει τη Χαμάς «δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση» και να ζητά να περιληφθεί άμεσα ξανά στη λίστα της Ε.Ε..

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου της Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία νομική και όχι πολιτική απόφαση.

Πηγή: curia.europa.eu

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send