logo-print

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Amazon

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι φορολογικές ρυθμίσεις που έχει πετύχει η Amazon με τις αρχές του Λουξεμβούργου φαίνεται να δίνουν στην αμερικανική εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Amazon είναι μία από τις 4 εταιρείες (Apple, Fiat και Strabucks οι άλλες) των οποίων οι φορολογικές συμφωνίες με το κράτος του Λουξεμβούργου, οι οποίες βρίσκονται ακόμα εν ισχύι, διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ενδέχεται να αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ενιαίας αγοράς.

Η εξέταση των εταιρειών αυτών αποτελεί κεντρική απόφαση της ηγεσίας της ΕΕ και κινείται σε λεπτά όρια, καθώς αφενός η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη φορολογική πολιτική των κρατών μελών, από την άλλη όμως είναι αρμόδια να επιβλέπει την ενιαία αγορά προς αποφυγή δημιουργίας αθέμιτων πλεονεκτημάτων από κρατικές ενισχύσεις.

Οι συμφωνίες για τις οποίες κατηγορείται η Amazon και τις οποίες η Επιτροπή περιγράφει ως διακοσμητικές, χρονολογούνται στο 2003, όταν ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Η Επιτροπή επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο εάν το κράτος του Λουξεμβούργου είχε εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις μεταφοράς τιμολόγησης που αφορούσαν στη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των θυγατρικών της Amazon, καθώς και στον τρόπο υπολογισμού των πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων (royalty fees) μεταξύ συγκεκριμένων παραρτημάτων της εταιρείας.

Η Amazon, μέσω εκπροσώπου της, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι κατηγορίες εναντίον της δεν ευσταθούν, συμπληρώνοντας πως η Amazon υπόκειται στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με τις υπόλοιπες εταιρείες που λειτουργούν στο Λουξεμβούργου.

Πηγή: wsj.com

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send