logo-print

Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα γυναίκας να πεθάνει επειδή «έχασε τη λάμψη της»

05/12/2015

29/01/2018

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε την απόφαση μιας 50χρονης γυναίκας να αρνηθεί την αιμοκάθαρση, η οποία ήταν απαραίτητη για την διατήρηση της στη ζωή.

Η γυναίκα,η οποία αναφέρεται ως C, αφού διαγνώσθηκε με καρκίνο, άρχισε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με αποτέλεσμα να προκαλέσει φθορά στο συκώτι της και να χρειάζεται αιμοκάθαρση.

Η C όμως αρνήθηκε τη θεραπεία ισχυριζόμενη ότι δεν ήθελε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της μίζερα, χωρίς να μπορεί να συνεχίσει να ζει με τον τρόπο που ζούσε πριν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι παρά την αντισυμβατική ζωή της C, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως παρορμητική και εγωκεντρική, η γυναίκα έχει την ικανότητα κρίσης και λήψης αποφάσεων, επομένως μπορεί να αρνηθεί την θεραπεία, όπως κάθε άνθρωπος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση θεραπείας, ακόμα και αν αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί στη ζωή.

Παράλληλα, το δικαστήριο θα μπορούσε να αποφασίσει το αντίθετο μόνο σε περίπτωση που έκρινε ότι η γυναίκα δεν έχει τη νοητική ικανότητα να αποφασίσει για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να δεχτεί τη θεραπεία.

Την απόφαση του δικαστηρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ