logo-print

Η NSA δεν πραγματοποίησε παρακολουθήσεις χωρίς ένταλμα, έκρινε δικαστήριο στις ΗΠΑ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Το δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια εξέδωσε απόφαση υπέρ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) αναφορικά με τις κατηγορίες για υποκλοπή επικοινωνιών χωρίς το απαραίτητο ένταλμα.

Εναντίον της NSA είχαν κινηθεί πελάτες της εταιρείας AT&T, ισχυριζόμενοι ότι η εν λόγω υπηρεσία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης, λάμβανε αντίγραφα των διαδικτυακών τους επικοινωνιών, τα οποία φίλτραρε με βάση λέξεις-κλεδιά προκειμένου να εντοπίσει πιθανές τρομοκρατικές απειλές.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν παρουσιάστηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης, επικαλούμενος περαιτέρω το ρίσκο να αποκαλυφθούν κρατικά μυστικά.

Από την ημέρα που ο Edward Snowden προχώρησε στις περίφημες αποκαλύψεις του σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA, έχει κατατεθεί σειρά αγωγών από ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το Electronic Frontier Foundation, σε δικαστήρια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγες μέρες πριν, ειδικό βρετανικό δικαστήριο έκρινε πως οι μαζικές παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών παραβιάζουν τις οικείες διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε την απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνια εδώ.

Με πληροφορίες από eff.org και jurist.org

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση