logo-print

Τέλος (;) στη μαζική συλλογή δεδομένων πολιτών από την NSA

Ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί την απάντηση των ΗΠΑ στο σκάνδαλο Σνόουντεν

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ υπερψήφισε ένα νέο νόμο (Freedom Act), ο οποίος στερεί τη δυνατότητα μαζικής συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη με ψήφους 338-88, αποτελεί τροποποίηση της περίφημης Patriot Act, ενός δρακόντειο νόμου, η ισχύς του οποίου προκειται να λήξει στις 3 Ιουνίου.

Στο πλαίσια του νέου νόμου, η NSA δε θα μπορεί πλέον να συλλέγει απευθείας τα τηλεφωνικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών, όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά μέσα από τα αρχεία των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, όπως η Verizon και AT & T.

Ο νέος νόμος είχε ισχυρή διακομματική υποστήριξη στη Βουλή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να αντικατοπτριστεί στη Γερουσία.

Τη στιγμή που αρκετοί γερουσιαστές ζητούν να επεκταθεί η ισχύς των διατάξεων της Patriot Act ως έχουν, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει σθεναρά το νεό νομοσχέδιο, ζητώντας παράλληλα τη διαγραφή των μέχρι σήμερα συλλεγέντων δεδομένων.

Δεδομένου ότι οι διατάξεις σχετικά με τη συλλογή δεδομένων της Patriot Act λήγουν τον Ιούνιο, μια συμβιβαστική λύση θα πρέπει να επιτευχθεί στη Γερουσία μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Πηγή: jurist.org

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
send