logo-print

LG: Πρόστιμο 210 εκατ. ευρώ από το Δικαστήριο της ΕΕ για συμμετοχή σε καρτέλ στις οθόνες LCD

23/04/2015

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Το Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε το πρόστιμο, το οποίο είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην LG Display για τη συμμετοχή της σε σύμπραξη στην αγορά για οθόνες LCD.

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψος 648,925 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι κορεατικές και ταϊβανέζικες εταιρίες παραγωγής οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD) λόγω της συμμετοχής τους σε σύμπραξη από το 2001 έως το 2006.

Ένα από τα βαρύτερα πρόστιμα, ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ, επιβλήθηκε στην LG Display, το οποίο μειώθηκε στη συνέχεια, με απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου το 2014, σε 210 εκατομμύρια ευρώ.

Η LG Display άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ αίτηση αναιρέσεως, επιδιώκοντας περαιτέρω μείωση του προστίμου.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το Γενικό Δικαστήριο έκρινε εσφαλμένα ότι η Επιτροπή μπορούσε να λάβει υπόψη, για τον υπολογισμό του προστίμου, τις πωλήσεις LCD προς τις μητρικές της εταιρίες (LG Electronics και Philips).

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα πάντα με την LG, οι πωλήσεις αυτές αποκλείεται να επηρεάστηκαν από τη σύμπραξη, δεδομένου ότι, δυνάμει των συμβατικών όρων που ίσχυαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινοπραξίας την οποία είχαν συνάψει μεταξύ τους, οι συγκεκριμένες πωλήσεις είχαν γίνει σε προνομιακές τιμές.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως την οποία άσκησε η LG Display και επικύρωσε το πρόστιμο όπως μειώθηκε με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ορθώς οι πωλήσεις προς τις μητρικές εταιρίες συνυπολογίστηκαν στο πλαίσιο του καθορισμού του ύψους του προστίμου, σημειώνοντας πως το ύψος του προστίμου καθορίζεται με αποκλειστικό κριτήριο τον όγκο των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά στην οποία λειτούργησε η σύμπραξη, ανεξαρτήτως αν η τιμή των πωληθέντων προϊόντων επηρεάστηκε από τη σύμπραξη ή όχι.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ